Tænketank: Snusfornuftige danskere bakker op om indslusningsløn

Cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen er tilhænger af indslusningsløn til flygtninge. Her taler han med Venstres Kristian Jensen til Cepos' årlige vækstkonference. (Foto: Foto: Søren Bidstrup /Scanpix/Arkiv)

Ny meningsmåling viser overraskende stor opbakning til indslusningsløn, og det vækker begejstring i den borgerlig-liberale tænketank Cepos.

Det er en positiv overraskelse, at en stor del af danskerne bakker op om en indslusningsløn til flygtninge, der ligger under mindstelønnen, mener Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den liberale tænketank Cepos.

En ny meningsmåling viser, at mange danskere er positive over for indslusningsløn, selvom ideen er skudt ned af både lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationer og taget af bordet til trepartsforhandlingerne.

- Det vidner om en snusfornuft. En del danskere kan godt se, at mange flygtninge uden uddannelse og uden relevant erhvervserfaring har meget svært at producere for 110 kroner i timen, der er mindstelønnen herhjemme, siger Mads Lundby Hansen.

- Virksomheder vil ikke give 110 kroner i timen for en flygtning, der kun kan producere for 70 kroner i timen. Jeg havde faktisk ikke regnet med, at så mange danskere bakkede op om indslusningsløn, da lavere løn for nogen er kontroversielt, uddyber han.

Flygtninge i job

Trepartsforhandlingerne mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter begyndte i går, torsdag. I første omgang handler det om at finde løsninger, som kan få flere flygtninge hurtigt ud på arbejdsmarkedet.

Indslusningsløn har været diskuteret som et muligt værktøj, men blev midt i januar officielt taget af bordet af finansminister Claus Hjorth Frederiksen (V).

I kommisoriet for forhandlingerne, skriver regeringen blandt andet, at målet er, at ”give flygtninge og familiesammenførte, hvis kvalifikationer og produktivitet endnu ikke har et niveau, der modsvarer kravene på det danske arbejdsmarked, mulighed for en tidsbegrænset ansættelse med arbejdspladsoplæring…”

Tænketanken Cepos har fra starten været en varm fortaler for indslusningsløn.

- Ideen med indslusningsløn er ikke, at man skal arbejde for 70 kroner i timen i lang tid. Ideen er, at det skal være adgangen til løn- og jobstigen. Og at man derfra skal bevæge sig opad, i takt med at man bliver bedre til sit arbejde, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos.