Tæt på verden Syrien forsøger dialog uden modstandere
Offcielt syrisk foto af begravelse af en af regerings soldater, der kæmper imod bevæbnede bander i gaderne. AP Photo/SANA
Folkeopstanden imod Syriens styre vokser. Demonstranterne afviser dialog med en regering, der har dræbt 1.750 og tortureret tusinder.

Tusinder og atter tusinder af demonstranter tog fredag til gaderne over hele Syrien og nu også i hovedstaden Damaskus. Demonstrationerne havde slagsordet ”ikke-dialog fredag”. Der er beretninger om mindst 8 nye dræbte demonstranter (se videoer nedenfor).

Navnet på fredagens demonstrationer er en reaktion på Bashar al-Assad-regimets forsøg på at indlede en dialog med Baath-partiet, den såkaldte opposition, ungdom, akademikere og uafhængige dog uden at involvere demonstranterne i landets gader.

Assad-styret agter at holde et to dages møde, der formodes at bane vej for reformer, flerpartivalg og en medielov. Modstanderne, der tæller 1.750 døde, anses for at være bevæbnede, kriminelle bander.

Forslaget til dialog kom fra despoten Assad for en måned siden, men der er ingen datoer eller nærmere oplysninger om eventen. Demonstranterne agter heller ikke at deltage, blev de inviteret.

Angreb på Hama

Invitationen til en national dialog står i skarp kontrast til sikkerhedsstyrkernes gentagne blodige angreb på befolkningen i byen Hama, hvor der er en særlig stor koncentration af protesterende borgere imod Assad og hans folk og for demokrati.

Netop Hama var centrum for Hafez al-Assads massakre på 10.000 modstandere (nogle siger 20.000) i 1982. Hafez er fader til den nuværende leder i Syrien Bashar al-Assad. Årsagen var et oprør ledet af Det Muslimske Broderskab.

Fra en lang række byen er der beretninger om sikkerhedsstyrkers overgreb på civile, som hentes i deres hjem og udsættes for tortur. Nogle overlever ikke. Amnesty International har dokumenteret udåden i et par byer.

Stemmer fra styrets side

Afhoppere fra regerings styrker beretter samstemmende til Human Rights Watch om ordrer til nedskydning af demonstranter og om vilkårlige arrestation af hundredevis af tilfældige mennesker.

Soldater blev fortalt, at de kæmpede imod terrorister, infiltratorer og religiøse fanatikere, men var overrasket over at pågribe ubevæbnede almindelige mennesker. De fik besked på at skyde dem alligevel. Nægtede blev de selv skudt.

”Vidneberetninger beviser, at styret har givet en direkte ordre til at dræbe demonstranter,” siger Human Rights Watch mellemøstchef, Sarah Lee Whitson og påpeger, at handlinger er imod alle internationale aftaler. Hun opfordrer FNs Sikkerhedsråd til at gribe ind.

Beretninger (på engelsk) fra Human Rights Watch om Syrien.

Hjælp til sårede

Læger og sundhedspersonale har oprettet et netværk af klinikker under jorden i Damaskus, rapporterer CNN. Sårede tør ikke gå til hospitalerne af frygt for at blive arresteret. Dør folk på hospitalerne nægtes pårørende at få liget udleveret til begravelse.

Felt-klinikkerne findes i de nabolag, hvor der demonstreres. Klinikkerne flyttes omkring daglig. Læger og sygeplejersker, der hjælper sårede, risikerer systemets vrede og frygtelige konsekvenser.

Trods farerne er demonstrationer ved at samle sig også i hovedstaden. Her fredagens fredagens demonstration i forstaden Qaboun i den vestlige del af Damaskus. På et senere tidspunkt blev de beskudt, oplyser aktivister fra en lokal koordineringskomite til the Guardian.

 

Video af en sikkerhedsmand, der skyder på demonstranter i Damaskus fredag

 

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.