Sygehusbyggerier skaber 65.000 byggejob
Halvdelen af de store projekter foregår øst for Storebælt. Her skal der både gennemføres sygehusbyggerier, metroudvidelse, Ringsted-banen og Femern-tunnellen. Foto: Colourbox
Ordrerne fra regionerne begynder så småt at tikke ind i byggeriet. Milliardinvesteringer er med til at redde kriseramte branche.

50,3 milliarder kroner. Så mange penge investerer de fem sygehusregioner i de kommende 10-15 år i mursten og renovereringer.

Og det giver en saltvandsindsprøjtning til den kriseramte byggebranche, hvor væksten stoppede brat op efter finanskrisen.

En opgørelse, som Danske Regioner har lavet for Berlingske Business Ejendomme, viser, at der er 38 store byggeprojekter i støbeskeen.

- Hvis ikke vi havde den store aktivitet med sygehusbyggeri, havde branchen været helt smadret med ned nuværende konjunkturer, hvor der næsten ikke er privat byggeri, siger Christian Lerche, der er direktør for brancheorganisationen Danske Ark, der omfatter 800 tegnestuer med 5.000 ansatte, til Berlingske.

Det drejer sig blandt andet om helt nye sygehuse til op mod seks milliarder kroner stykket, der skal bygges op fra bunden.

Hos Danske Regioner påpeger kontorchef Tommy Kjeldsgaard, at sygehusbyggerierne på sigt kan give job i udlandet til danske ingeniører, arkitekter og byggearbejdere.

- Der er utvivlsomt potentiale for de virksomheder, som deltager i sygehusbyggeriet. Det tilfører en 'track record' samt erfaringer, kompetencer og knowhow, som kan være konkurrencemæssigt aktiv ved lignende opgaver i udlandet, siger Tommy Kjelsgaard til Berlingske.