Sydsudan råber om hjælp i katastrofeområde
I juli 2011 opnåede Sydsudan FN-anerkendelse som selvstændig stat. Der er dog stadig masser problemer at tage fat på. Foto: Roberto Smith/AFP/Scanpix
Sydsudans regering beder FN og humanitære organisationer om hjælp.

Situationen i den sydsudanske stat Jonglei er så alvorlig, at Sydsudans regering nu kalder det et "menneskeligt katastrofeområde."

Området har brug for øjeblikkelig hjælp, lyder det fra Sydsudans Ministerråd, som appellerer til FN og internationale nødhjælpsorganisationer om assistance, skriver CNN.

Der er tale om både mangel på fødevarer og udbredte kampe mellem to af områdets etniske grupper, Lou Nuer og Murle, hvilket har drevet mindst 50.000 mennesker på flugt, siger NGO'en Minority Rights Group International (MRG).

"På samme tidspunkt er der opstået et sikkerhedstomrum, der fører til dannelse af militsgrupper og nedbrydning af traditionelle autoritetsstrukturer. Dette vil fortsat true stabiliteten i den nye nation, medmindre regeringen handler hurtigt for at sikre sikkerhed," lyder det fra Minority Rights Group International ifølge CNN.

Sikkerheden i Jonglei trues blandt andet af kampe om vand og græsningsområder, hvilket har ført til omfattende kvægtyverier og bortførsel af kvinder og børn. Læger Uden Grænser har blandt andet evakueret Pibor-regionen, efter at Lou Nuer-krigere angreb Murle-befolkningen.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, opfordrede i sidste uge grupperne til at finde en løsning på problemet i fællesskab med Sydsudans regering.

Sydsudan er en ny nation, som blev dannet i juli 2011, efter man opnåede uafhængighed fra Sudan.

Kilde: CNN