Administration 

Svinearbejdere kan bestå hygiejnekursus uden at svare rigtig på nogen spørgsmål

(Foto: Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix (arkivfoto))

"Nyt hygiejnekursus skal sikre mod smittespredning," lød overskriften, da Fødevarestyrelsen i november sidste år udsendte en pressemeddelelse om et nyt e-kursus for folk, der arbejder med svin. Men det er nok en overdrivelse at hævde, at kurset sikrer mod smittespredning.

Kurset har siden januar i år været obligatorisk for alle, der arbejder med levende svin. Ved at gennemføre kurset modtager svinearbejderne et bevis, der fremover skal kunne fremvises ved Fødevarestyrelsens kontroller i stalde, på slagterier og i besætninger. Information klikkede sig gennem kurset på et kvarter, og ved den afsluttende test behøver man ikke svare rigtigt på et eneste af de 12 spørgsmål for at modtage et kursusbevis. Det skriver Information.

Udformningen af hygiejnekurset vækker forundring hos Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet og ekspert i MRSA.

- Det er et udtryk for, at MRSA-problemet ikke er noget, man prioriterer. Det er jo ikke sådan, man håndterer epidemier", siger han. "Tanken med et kursus må være, at hvis man giver folk noget mere viden, så vil de også agere mere hensigtsmæssigt i forhold til at forhindre at hive MRSA med ud af stalden. Men det giver jo ingen mening, hvis man bare kan klikke sig igennem og få et kursusbevis, selv om man har nul ud af 12 rigtige i en test, siger Hans Jørn Kolmos.

Som led i den bredt vedtagne handlingsplan mod svine-MRSA anbefalede en arbejdsgruppe under Fødevarestyrelsen i en rapport fra januar 2016 at indføre et obligatorisk endags-AMU-kursus for svinearbejdere. Men de planer er nu droppet til fordel for et kortere onlinekursus med en afsluttende test, som det altså ikke er nødvendigt at bestå.


I introduktionen til kurset står der, at kursisten modtager et kursusbevis, uanset hvordan man klarer sig i den afsluttende test. Og selv om hygiejnekurset har en estimeret gennemførselstid på halvanden time, lykkedes det altså Information at klikke sig tilfældigt igennem det på 15 minutter.


I den afsluttende test svarede Information rigtigt på nul ud af 12 spørgsmål. På trods af det pauvre testresultat fremgår det af beviset, som Information efterfølgende modtog, at kursisten har opnået "kendskab til resistensudvikling" og "viden om betydning af at være MRSA-bærer".


Ligesom professor Hans Jørn Kolmos er også professor ved MRSA VidenCenter ved Hvidovre Hospital Henrik Westh forbløffet.


- Ønsket var at give svinemedarbejderne et kørekort til hygiejne for at forebygge spredning af husdyr-MRSA. Men i modsætning til kørekort til bil er det ikke nødvendigt at bestå teoriprøven. Det får hverken samfundet eller svinemedarbejderne noget ud af, siger han.

Arbejdsgruppens forslag var, at kurset skulle gennemføres som klassebaseret undervisning, og at der skulle være tilknyttet en underviser med "dokumenteret erhvervsrettet undervisningserfaring". Derudover kunne e-læring anvendes som "supplement" til klasseundervisningen, lød arbejdsgruppens anbefaling.

Desuden opfordrede arbejdsgruppen til, at hygiejnekurset blev sat i værk "hurtigst muligt".
Professor Hans Jørn Kolmos undrer sig over, at man har brugt to år, siden arbejdsgruppens rapport blev fremlagt, på at udvikle et halvanden times onlinekursus.

- bDet er vildt, at man har brugt flere år på at lave noget så beskedent. Hvis vi havde samme tempo i sundhedsvæsnet med hensyn til at få sat hygiejniske forholdsregler på skinner, så stod det skidt til, siger han.

Statens Serum Institut, der har udviklet kurset, mener ikke, at det manglende krav om at bestå er et problem. Det skyldes, at de personer, som kurset er tiltænkt, helt naturligt vil have en interesse i at vide mere om resistens, bakterier og smittefarer. Det mener Brian Kristensen, der er fagchef i SSI og selv har været med til at udarbejde e-kurset.


- Når man klikker sig igennem kurset, finder man jo ud af, at der kan være nogle konsekvenser for familier og bekendte, hvis man ikke passer på med MRSA. Det gør, at motivationsfaktoren bliver større for at forstå, hvorfor det er vigtigt at vide noget om de her ting, siger han og understreger, at det i sidste ende har været en politisk beslutning at udelade et krav om at bestå.

Hos Fødevarestyrelsen regner man heller ikke med, at folk vil klikke sig tilfældigt gennem kurset for hurtigt bare at modtage et bevis. Det forklarer souschef Stig Mellergaard.

- De fleste vil have en interesse i at lære de her ting og vil derfor gøre sig umage. Det er jo ikke unormalt med kurser, hvor man modtager et kursuscertifikat uden nødvendigvis at blive testet i, om man har fået noget ud af det.


Men her taler vi jo trods alt om et kursus, der skal forebygge spredningen af en bakterie, som folk er døde af?

- Smitte med MRSA kan selvfølgelig være alvorlig, men MRSA-debatten har været skruet op på et niveau, hvor den ikke hører hjemme. Forskningen viser, at det er relativt få mennesker, der bliver inficeret. MRSA har i en periode været talt op til at være en ny pest, og det er det ikke. Det er vigtigt at se det proportionelt," siger Stig Mellergaard.

I 2010 registrerede myndighederne 15 infektioner med svine-MRSA blandt personer, der ikke havde været i kontakt med svin. Siden steg antallet fra omkring 50 i 2013 til 100 i 2016. Det stigende antal smittetilfælde blandt mennesker, der ikke har været i kontakt med svin, har tidligere fået forskere til at advare om, at den resistente MRSA-bakterie er rykket ud af svinestaldene og ind i stuerne.


I 2014 kom en MRSA-ekspertgruppe med en række anbefalinger til bekæmpelsen af den multiresistente bakterie. Ekspertgruppens beregninger viste, at det ville koste i omegnen af 14 milliarder kroner helt at udrydde svine-MRSA i Danmark, som ni ud af ti svinebesætninger ifølge tal fra Miljø- og Fødevareministeriet i dag er inficeret med.


På den baggrund anbefalede ekspertgruppen at indføre obligatoriske 'hygiejnetiltag' for de godt 10.000 personer i Danmark, der håndterer svin erhvervsmæssigt. Det skulle bidrage til at sikre, at svine-MRSA blev holdt inden for svineproduktionen.


I den efterfølgende handlingsplan blev det besluttet at nedsætte den arbejdsgruppe, der i januar 2016 kom med anbefalingerne til kursets konkrete udformning.


Allerede i lovgivningsprocessen gik en række brancheorganisationer i rette med ideen om et onlinekursus. I forbindelse med høringsperioden til lovbekendtgørelsen afgav blandt andre 3F, Dyrlægeforeningen og Fødevareforbundet NNF kritiske høringssvar, hvor de udtrykte skepsis i forhold til, om et onlinekursus ville være tilstrækkeligt til at forhindre udbredelsen af svine-MRSA. Landbrug & Fødevarer og Danske Svineproducenter var positivt stemt over for kursusformen.


Dyrenes Beskyttelse finder den endelige bekendtgørelse dybt kritisabel.

- Vi er det land i verden, der har flest svin pr. indbygger, og MRSA er nu overalt i staldene, så situationen må tages alvorligt," siger Birgitte Damm, der er chefkonsulent hos Dyrenes Beskyttelse. "Hele forløbet og det minikursus, som det er endt med, viser, at det endnu engang er hensynet til erhvervet, der vinder over hensynet til resten af samfundet.

Landbrug & Fødevarer ser ikke noget problem i, at det endelige kursus har materialiseret sig i et forkortet onlinekursus.
- De, der arbejder i den danske svineproduktion, er jo ikke uden viden om deres hverv. Derfor handler det her kursus om at bygge oven på den viden, der allerede findes blandt folk i branchen," siger Per Olsen, der er veterinærpolitisk chef i Landbrug & Fødevarer. Han sad selv med i arbejdsgruppen, der kom med anbefalingerne til kurset.


Men der må da alt andet lige være forskel på, hvilken viden man tager med sig fra et heldags-AMU-kursus, som det blev anbefalet af arbejdsgruppen, og et halvanden time langt onlinekursus uden krav om at bestå?


- Vi synes, det er et fint niveau, vi får lagt i det her kursus. E-læring er for mig bare en moderne læringsteknologi. Så det er fuldt forsvarligt, siger Per Olsen. Han mener dog, man bør overveje det manglende krav om at bestå:

- Hvis man kan komme igennem med nul ud af 12 rigtige svar, er det selvfølgelig noget, vi gerne vil se på. Det kunne godt være en idé at indføre krav om en vis svarprocent, så der ikke er nogen tvivl om, man ved, hvad der er rigtigt og forkert, inden man får sit bevis, siger han.


Information ville gerne have talt med Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), men det har ikke været muligt. I et mailsvar til Information skriver ministeren, at han mener, SSI har udviklet "et godt kursus", og han skriver, at e-læringsformen giver større fleksibilitet end klasseundervisning.


"Kursisterne kan tilgå kurserne alle steder med en internetforbindelse. Der er brugt megen energi på at diskutere kursets form, men det vigtige er jo indholdet," står der i mailen.


I november 2016 var ministeren kaldt i åbent samråd af oppositionen for at redegøre for Fødevarestyrelsens rolle i bekæmpelsen af husdyr-MRSA. Det skete på baggrund af en DR-dokumentar, der viste, at Fødevarestyrelsen i en årrække systematisk fjernede anbefalinger fra Danmarks Tekniske Universitet til bekæmpelse af den multiresistente bakterie. Det var i forbindelse med dette samråd, at Esben Lunde Larsen (V) fremlagde ideen om et online-hygiejnekursus.


Ministeren ser ikke noget problem i, at der i kursets endelige udformning ikke stilles krav om at bestå.


"Helt grundlæggende er det ikke meningen, at det skal være et adgangsgivende kursus, men et vejledende kursus," står der i mailen til Information.


Birgitte Damm fra Dyrenes Beskyttelse mener, det er uforståeligt, at ministeren ikke følger anbefalingerne fra den arbejdsgruppe, han i sin tid selv nedsatte:

- Arbejdsgruppen skriver udtrykkeligt i sin anbefaling, at det skal være et rigtigt kursus og ikke et internetkursus. Vi må kræve, at de, der har kontakten med dyrene, får en grundig undervisning i, hvordan man forhindrer, at smitten spreder sig til resten af samfundet, siger Birgitte Damm.

nøgle sidder i dør
Livsstil

Derfor skal du låse døren

når du er hjemme 

bogstaver med teksten østre landsret ses på mur
Krimi

Frifundet for drab

på radiovært 

billedcollage med protrætter af skuespillerne Jens Jørn Spottag, Kirsten Olesen og Paw Henriksen
Sundhed

Kendte står frem:

Vi er også ramt

af sygdommen

person vaccineres med sprøjte i overarmen
Corona

Lover snarlig vaccine

til svage borgere

tre deltagere i x factor poserer for kameraet
Underholdning

Her er vinderen

af X Factor

bil i brand
Krimi

Bydel hærges

af bilbrande 

skuespilleren Kelsey Grammer poserer
Film og TV

Frasier

vender tilbage

vaccineglas fra virksomheden moderna står på et bord
Corona

Tester vaccine mod

sydafrikansk variant

Lise Nørgaard portræt.
Kendte

Lise Nørgaard flytter på plejehjem

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Statsministeren: Sexisme er ikke et meget stort problem i S

Christopher og Cecilie på deres bryllupsdag
Kendte

Babylykke: Christopher er blevet far

Wolt-bud på knallert
Mad og drikke

Wolt-bude strejker

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Sundhed

Andrea Elisabeth Rudolph:

Jeg har fået brystkræft

Kvinde med plasthandsker rengør en ting.
Sex og samliv

Dømt i retten:

Mand skal betale

kone for husarbejde

Nyheder

Kokain for mange milliarder beslaglagt

Mand på loft med Pokemon-kort
Helt vildt

Fandt Pokemon-kort til en halv million på loftet

Indgang til Københavns Byret
Krimi

74-årig kvinde skal 12 år i fængsel

Pressemøde på Christiansborg
Nyheder

Genåbning:

Se hele planen her

En faldskærm med en rover i.
Helt vildt

Hemmelig kode i

Mars-faldskærmen

Det kongelige teater på Kongens Nytorv
Corona

Disse brancher blødte 

mest under corona

Tre hovedrolleindehavere fra "Dollars"
Nostalgi

Alexis fra Dollars

får nu sin hævn

Billede af Alexandra med skyline i baggrunden
Kongelige

Her skal 

Alexandra bo

En smilende Wammen
Nyheder

Genåbningen styrker

økonomien med milliarder

Mette F og Jakob E. kigger surt på hinanden
Nyheder

Kold luft mellem 

S og V efter

sammenbrud

Sport

Tiger Woods er vågen

efter lang operation

Portræt af to middelaldrende kvinder
Kendte

Hillary Clinton bliver

krimiforfatter

Et kæmpe fiskefartøj
Krimi

Storfisker beskyldes for fusk

med fiskekvoter

tv-værten Lise Rønne i profil
Underholdning

Lise Rønne: Derfor 

blev det et "ja"

Sport

Tiger Woods i

voldsom bilulykke

Fødder og rullende indkøbskurve i en Fakta-butik.
Nyheder

"Pisseligeglade" unge

slår lejr i Fakta

en masse læger og sygeplejersker iført værnemidler står om en hospitalsseng.
Nyheder

Professor: Genåbningen

kan blive til tredje bølge

Nærbillede af Gérard Depardieu der især kendes på en meget stor næse.
Kendte

Hollywood-stjerne:

Sigtet for voldtægt

Billedet af Thomas Helmig og hans søn på stadion under kampen. Der er næsten ingen andre tilskuere til stede.
Sport

Helmig-bommert

får konsekvenser

Politiets logo formodentlig fra kølerhjelmen af en bil.
Nyheder

Bil stoppet:

14-årig sad bag rattet

Janni Pedersen og Laasse Sjørslev er ved at flække af grin.
Underholdning

Janni og Lasse

genforenet

som makkerpar

Pressebillede med de tre x factor dommer med Oh Land i midten.
Kendte

X Factor-dommere i

chok over hjernetumor

Billede af retten i Næstved
Krimi

Stalking: Kontaktet

841 gange på 60 dage

fire forskellige slikkepinde på lyseblå baggrund
Mad og drikke

Fare for metalstykker:

Slikkepinde kaldes tilbage

Underholdning

99-årig britisk prins

stadig indlagt 

det japanske tårn i tivoli med lygtepæl i forgrunden
Mad og drikke

Michelin-restauranter
popper op i Tivoli

Keld Heick smiler
Underholdning

Keld Heick fylder 75 år:
Ikke uden min Hilda

hvidt hus set udefra
Helt vildt

Danmarks billigste hus
solgt til vanvittig pris

væltet lastbil ligger i grøften
Krimi

Svinetransport med 575

grise væltet på landevej

de tre dommere i X-factor poserer for kameraet
Underholdning

Stor ændring i

X Factor 

barn med pose på vej gennem dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Skal vi åbne mere end

eksperterne anbefaler? 

sangeren stevie wonder smiler
Kendte

Har fået nok af USA: 
Stevie Wonder flytter 
til Afrika

skilt om forsamlingsforbud foran politistation
Corona

Her er der lagt op

til en genåbning

Far og mor ligger i en seng på hver sin side af en lille pige.
Forbrugerguides

Tilbudspriser på luksussenge: Snyd ikke dig selv
for store besparelser

dræbersnegl på jorden
Nyheder

Dræbersnegle trodser

frosten: Sådan slipper

du for dem

røde kors butik set udefra
Nyheder

Butikker
drukner i tøj

dreng løber på strand i bare tæer
Helt vildt

Mandag blev den

varmeste dag i 147 år

tom gade med lukkede butikker
Nyheder

Heunicke: Butikker

kan åbne igen

billede af rumfartøj i faldskærm med røde hvide farver
Helt vildt

Se videoen: Køretøj

lander på Mars  

Nyheder

DF-profil: Topfolk i

partiet prøver at slide

formanden ned 

mand holder lommetørklæde op til næsen
Sundhed

Så er årets pollensæson

skudt i gang 

Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Jeg er et følsomt gemyt

naturområde øst for hornbæk havn
Krimi

Panik på strand:

7-årig sank

ned i sandet 

edvard munchs maleri "skriget"
Helt vildt

Vanvittig besked

fundet på berømt 

maleri kom fra Munch 

tv-værten lise rønne smiler
Film og TV

Hun erstatter

Melvin Kakooza

i X Factor

en pose med slikkepinde står på et bord
Mad og drikke

Nu er det slut med

Dumle-pinden

frøen kermit sidder med åben mund
Film og TV

Disney advarer mod

Muppet Show

Mette Frederiksen gestikulerer på pressemøde
Nyheder

Mette F: Genåbning

bliver gradvis

Nyheder

Kommuner skal teste to gange om ugen i genåbning

tv-værterne Sofie linde og melvin kakooza står og smiler
Kendte

Sofie Linde sender

kærlighed til

sygemeldt vikar 

melvin
Nyheder

Melvin Kakooza

ramt af hjernetumor

billede af ølhaner på en bar
Corona

Sådan vil

eksperterne

genåbne

billede af skuespillerne i Friends
TV/Streaming

Det her kan ødelægge

din oplevelse af "Venner"

to mennesker i omfavnelse
Sundhed

Drænes du af coronaen? - få tip til selvomsorg 

billede af mads Aagaard Danielsen
Film og TV

Shitstorms-vært fældet af klage-regn

ulykkesbilen ses på ulykkesstedet
Krimi

Mand dræbt i

voldsom ulykke

billede af politibil
Krimi

Maskine væltede på dansk cementfabrik - én dræbt

man sidder ved computer
Livsstil

It-kriminelle er blevet bedre - er du røget i fælden?

flyet ses i luften med røg fra den ene motor
Nyheder

Motor eksploderede
i luften:
Fly-type parkeret

billede af Mette Frederiksen
Corona

Dagens afstemning:
Forlænges restriktionerne?

billede af Thomas Vinterberg og Mads Mikkelsen
Underholdning

Populær druk-film topper med fem nomineringer

billede af Donald Trump
Nyheder

46 procent vil
følge
Donald Trump

thomas helmig sidder og ser fodbold
Kendte

Thomas Helmig

skabte ballade 

norges kong harald står på talerstol
Kongelige

Prinsessen til syg far:

Du er konge! 

ottekantet bro ved fredensborg slotspark set fra bredden
Kongelige

Prins Henriks gave

rådner væk

Prins Harry og prins William kigger hver sin vej
Kongelige

William rasende på Harry