Svensk betjent advarer: Retssystemet er ved at kollapse
Blandt andet flygtningekrisen har øget presset på den svenske politi. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Et øget pres på de svenske betjente kan få det svenske retssystem til at bryde sammen, lyder advarslen.

Det svenske retsystem er ved at kollapse.

Sådan lyder advarslen fra politiinspektør Lars Alvarsjö i et indlæg i Svenska Dagbladet.

Det er blandt andet flygtningekrisen og terrortruslen, der har øget presset på de svenske betjente. Men også lovløsheden, der i dag hersker i mange forstadsområder, hvor kriminelle bander har overtaget magten, er et problem.

- I dag er det hverdag for politifolk i disse områder at blive mødt af stenkast, molotovcocktails og andre former for vold, skriver Lars Alvarsjö blandt andet.

Med sine 20.000 betjente hæfter Lars Alvarsjö sig ved, at Sverige er et af de lande i Europa, der har langt den mindste politistyrke i forhold til befolkningstallet. Skulle Sverige følge det europæiske gennemsnit ville det kræve 10.000 ekstra betjente. Men det er ikke bare i forhold til politiet, at det er nødvendigt at sætte ind, mener Lars Alvarsjö. Det er hele det svenske retsystem, der trænger til gennemgang.

Magnus Ranstorp, der forsker i terror og radikalisering ved det svenske forsvarsakademi, bakker op om politiinspektørens vurdering.

- I de værste områder har ekstremister overtaget, mens svenskerne apatiske ser til. Hele retsfølelsen og trygheden er truet af, at politiet er ved at bukke under, og det ser kun ud til at blive værre, siger han til Kristeligt Dagblad.