Stress-ramt som 19-årig: Nu har Mia et budskab til cheferne
I dag arbejder Mia som udlært kok i et firma, der behandler de ansatte godt. Foto: Avisen.dk
Da hun kom i kokkelære, var hun udsat for horrible arbejdsvilkår, som forårsagede stress. I weekenden fortalte Mia sin historie på Folkemødet.

Stressen åd sig ind i både krop og sjæl på den mest ubehagelige måde hos Mia Kvistgaard, da hun som 19-årig kokkeelev knoklede sig selv ned for en chef, der piskede sine ansatte – især eleverne – til at arbejde alt for meget. Da det var værst, havde hun kun halvanden fridag om måneden – og ingen weekend-fri.

Hun oplevede at vågne med et sæt midt om natten og ligge og frygte, at hun havde glemt en arbejdsopgave i dagens løb. Hun blev ramt af rysteture og var udsat for, at der kom lyserøde plamager på kroppen, når stressen bankede derud af i højeste gear. For at dulme presset drak hun nok lidt rigeligt med øl nogle gange efter fyraften.

- Jeg turde ikke sige fra. Jeg ville ikke virke svag overfor min chef, siger Mia Kvistgaard, da hun under Folkemødet på Bornholm fortæller om sit udmattende forløb under en paneldebat om stress på arbejdspladsen.

Det satte sit præg på hende længe. Da hun kom tilbage på skolebænken på kokkeskolen, kunne hun ikke sidde stille og havde svært ved at koncentrere sig.

Når folk går ned med stress, skyldes det ofte forhold på jobbet. Dansk Psykolog Forening har for nylig sammen med fagforbundet 3F fået lavet en undersøgelse blandt 777 psykologer. 80 procent af psykologerne vurderer, at deres klienter er stressede på grund af dårlig ledelse. Ifølge Stressforeningen føler 500.000 danskere sig udbrændte på jobbet på grund af stress. Så Mia Kvistgaard er ikke alene.

- Nej, desværre er det meget almindeligt. Det har ikke noget med folks personlighed at gøre, det handler om en for stor arbejdsmængde og fravær af ledelse, siger Eva Hertz, psykolog og leder af Center for Mental Robusthed.

Formand for Dansk Psykologforening, Eva Secher Mathiasen, supplerer:

- Stress er en normal og forventelig tilstand. Det er reaktioner på nogle omstændigheder, der er for belastende.

De to psykologer, der begge debatterede stress på Folkemødet, understregede, at stress ikke er den enkeltes problem. Stress på jobbet skyldes heller ikke nødvendigvis, at chefen er et dumt svin. Stress er et samfundsproblem, der skal løses med en fælles indsats.

Ulla Sørensen er arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F, og hun mener, at ledere mange steder er for dårligt uddannede i – ja, i at lede deres medarbejdere.

- Dårlig ledelse er ofte årsag til, at folk bliver syge, siger Ulla Sørensen, som foreslår en obligatorisk uddannelse i psykisk arbejdsmiljø og i ledelse for alle chefer.

Et lignende forslag stillede hovedorganisationen FTF for nylig. FTF mener, at alle nye ledere med personaleansvar indenfor det første år skal gennemføre en efteruddannelse om psykisk arbejdsmiljø.

En idé, der dog afvises blankt af Elisabeth la Cour, chefkonsulent hos Dansk Arbejdsgiverforening:

- Der er ikke behov for en generel lederuddannelse. Det ville være alt for bureaukratisk. Vi kunne gøre mere ude på de enkelte arbejdspladser. Men nogle politiske initiativer er der ikke behov for. Vi gør allerede rigtig meget.

Mia Kvistgaard er i dag 24 år og uddannet kok. Hun har lært af sin stress. Hun mærker mere efter og sørger for at holde sig fra stressede situationer. Sådan var det ikke dengang.

- Jeg lyttede ikke til mit netværk og mine nærmeste, da de sagde, at det var for meget for mig på jobbet. Jeg tænkte bare ’fuck, jeg er kok, jeg skal nok klare det’.

Hun har nu job i en virksomhed, hvor chefen lytter til de ansatte – ser dem i øjnene og er oprigtigt interesseret i, hvordan de har det. Er der problemer, kan man via jobbet komme til psykolog.

- Det er sådan, en chef bør være. De skal være deres ansvar bevist. De skal spørge, om man har det okay. Det er deres pligt, fastslår Mia Kvistgaard.