Straffesystem slår bunden ud af arbejdsløse
Det nytter ikke at tage kontanthjælpen fra ledige, viser ny rapport. Foto: Colourbox
En ny rapport viser, at ledige ikke motiveres til at finde arbejde, når de mister kontanthjælpen. Tværtimod ryger de længere ud af systemet.

Man har tidligere være overbevist om, at mange arbejdsløse kom i job, hvis man fjernede deres kontanthjælp, og den praksis har stået på i årevis.

Men nu viser en undersøgelse fra Anvendt Kommunal Forskning noget andet, skriver Politiken.

Rapporten peger på, at de arbejdsløse sjældnere kommer i beskæftigelse, hvis kontanthjælpen fjernes, sammenlignet med kontanthjælpsmodtagere, der ikke mister den offentlige hjælp.

Tidligere undersøgelser har ellers vist, at straffesystemet fungerer, fordi de pågældende personer efter kort tid forsvinder fra kontanthjælpskøen. Men den nye rapport viser en anden sammenhæng, siger en af forskerne bag rapporten til Politiken.

"Der er forskel på at komme ud af offentlig forsørgelse og i beskæftigelse - den lille detalje bliver ofte glemt. Begrebet 'selvforsørgelse' bliver ofte set som positivt. Men vi kan se, at de sanktionerede i højere grad end de andre er helt uden A-indkomst. Og spørgsmålet er, om det var det, politikerne ville opnå," siger, Dorte Caswell, som har været ed til at skrive rapporten.

I praksis betyder det, at de ledige risikerer at ende i en forhutlet tilværelse, hvor de står helt uden indkomst.

Kilde: Politiken