"Folk knækker personligt på kontanthjælp"
Solveig Bentsen er bruger nummer 5.000 på Avisen.dk's Facebook-gruppe Arbejdløse Er Ikke Idioter. (Privatfoto)
Solveig Bentsen er bruger nummer 5.000 af Avisen.dk's Facebook-gruppe Arbejdsløse Er Ikke Idioter. Hun står til dagligt på begge sider af skranken hos kommunen.

Gør op med urskoven af løntilskudsstillinger, og hjælp de svageste arbejdsløse til at optræne deres faglighed, selvtillid, selvdisciplin og sundhed.

Sådan lyder den enkle opskrift på et sundt arbejdsmarked for de 160.000 arbejdsløse danskere.

Solveig Bentsen er Facebook-bruger nummer 5.000, som trykker "Synes godt om" på Avisen.dk's side Arbejdsløse Er Ikke Idioter. Derfor har vi ringet til hende for at spørge, hvorfor hun har trykket på knappen.

Solveig Bentsen fik nys om gruppen via kolleger og venner, som har fulgt debatten i et stykke tid på Facebook-siden.

Hun er ikke arbejdsløs, men underviser unge på kontanthjælp hver dag på Center for Kompetence og Beskæftigelse i København. Men hun står på begge sider af "skranken", for hun arbejder på nedsat tid i en fleksjobstilling. Hun er en del af "systemet" på to måder.

I halvandet år har Avisen.dk kastet lys på arbejdslivets tabere - De mange uden job, som kæmper med jobansøgningerne og prøver at finde mening i jobkurserne og løntilskuds- og praktikstillingerne.

Dagligt møder de et fintmaskede net af paragraffer, krav og ikke mindst undtagelser.

Spørger man Solveig Bentsen, hvad hun undrer sig over i det danske beskæftigelsessystem, er svaret klart:

"Jeg vil gerne spørge beskæftigelsesministeren, om man dog ikke kunne få arbejdsgiverne til at skabe nogle rigtige job i stedet for alle løntilskudsjobbene? Hvorfor kan man ikke ansætte folk i tre måneders prøvetid med mentor i stedet for? Når prøvetiden er udløbet, kan chefen vælge at fyre den ansatte, hvis personen ikke lever op til jobkravene. Samtidig kan han forklare, hvad den ledige mangler af kvalifikationer," forklarer Solveig Bentsen.

Det er en stor misforståelse, at alle ledige skal have samme behandling, når de kommer igennem systemet, siger hun.

"Derfor hjælper jeg mange ledige på mit kursus med at få en struktur i hverdagen. De begynder at motionere, nogle får en kostplan og personlig vejledning. På mit kursus der handler det om at få grundfundamenterne på plads, så man tør møde og tale med andre mennesker i et offentligt rum," siger Solveig Bentsen.

Underviseren er bekymret for, hvad der sker om et år, når halveringen af dagpengeperioden fra fire til to år træder i kraft, og mange bliver overflyttet til kontanthjælp eller får frataget alle ydelser.

"Dagpengemodtagere har en ok selvtillid, og de ser sig selv som højere i hierarkiet end end kontanthjælpsmodtagere. Det ved jeg fra mine hold. Jeg er bange for, at der er langt flere, som vil blive udstødt fra samfundet både økonomisk og statusmæssigt og knække personligt, når de kommer på kontanthjælp."

Solveig Bentsen ser et system, hvor ledige bliver behandlet ens - det fører til en nedtur. Hun tror på, at nogle har brug for hjælp fra en vejleder og andre kan klare sig selv.

Selv hjælper hun de ledige med vejledning, og hun underviser på et motionskursus. Kurset hjælper arbejdsløse til at blive mere sunde og opleve, at de bliver accepteret af samfundet, siger hun.

"Jeg oplever at jeg er med til at give dem en struktur til en ellers kaotisk uge. De oplever, at der er noget der lykkes for dem. De udfordrer sig selv og bryder grænser og dårlige vaner. De får energi og ofte venner. Nogen kommer ud af et misbrug andre erstatter deres "lykkepille" med træning," slutter Solveig Bentsen.

 


Konkurrence

På Avisen.dk's Facebookgruppe Arbejdsløse Er Ikke Idioter har vi i dag startet en konkurrence i anledning af, vi har rundet medlem nummer 5.000. Du kan vinde et Coop-gavekort på 500 kroner, hvis du kommer med dit bud på, hvilken statusopdatering fra beskæftigelsesministeren, du helst vil se.