FINANSLOV 2012 Stort hul i Claus Hjorts tegnebog
Regeringen sendte i går alle godbidderne på banen, da de fremlagde deres vækstpakke. I dag kommer så regningen med offentliggørelsen af næste års finanslovsforslag. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Statens budget for næste år er skrevet med ildrøde tal.

85 mia. kroner.

Så stort skønnes underskuddet at blive på de offentlige finanser i 2012, oplyser Finansministeriet. Dermed bliver underskuddet næste år endnu større end i år, hvor det løber op i 68 mia. kr.

Regeringen har netop fremlagt deres forslag til næste års finanslov, og nu begynder partierne så at forhandle om de småting, man faktisk kan ændre på i statens budget.

Det er småting, der reelt kan skubbes rundt på, når landets årlige udgifter skal opgøres; de fleste udgifter i landets økonomi ligger aldeles fast.

Regeringen lægger dog blandt op til at bruge flere penge på skole- og uddannelsesområdet, end man har gjort i år. På budgettet har Claus Hjort Frederiksen anslået, at der skal findes en ekstra milliard kroner til SU samt yderligere 400 mio. kroner i reservemidler til det samme; altså hvis nu pludselig mængden af unge, der vil læse videre, skulle eksplodere yderligere.

Folkeskolen skal også have flere penge. Her skal der findes 273 mio. kroner ekstra, hvoraf de 120 mio. kroner skal gå til bedre it-ressourcer.

På Claus Hjort Frederiksens knap 80 mia. kroner store underskudsbudget kommer de 47 mia. af kronerne dog ikke som nogen overraskelse. De blev nemlig allerede vedtaget tidligere på året, da regeringen fik sin Reformpakke 2020 vedtaget.

Senere på dagen vil regeringen uddybe, hvorfor de har sat finansloven sammen, som de har gjort det.