Rødt andelsbolig-udspil under massiv kritik
Helle og Villy bliver beskudt efter nyt forslag om bonus til andelskøbere. Foto: Martin Lehmann / POLFOTO
S og SF's forslag om bonus til andelskøbere er både ufinansieret, kortsigtet og ligegyldig for markedets udvikling, lyder kritik.

Det vælter ind med kritik over for S og SF's forslag om at give penge til nye andelskøbere.

"Jeg må bare konstantere, at det er rent overbudspolitik for S og SF, og det er desværre fuldstændig ufinansiseret," siger Konservatives politiske ordfører, Carina Christensen, til Newspaq.

"I stedet for at bruge tid på bare at give nye gaveløfter og bare dele gaver ud til alle vælgerne, så burde de bruge tid på at finde noget mere finansiering. Og det mangler de i den grad," fortsætter Carina Christensen.

Det er næppe overraskende, at Konservative langer ud efter forslaget, der konkret skal give 15.000 kroners tilskud til andelskøb på én million og 30.000 kroner til køb på to millioner.

Men kritikken kommer også fra andelsmarkedet selv.

"Jeg tror ikke, det får afgørende effekt, hvis jeg skal være helt ærlig," siger Uffe Vind, der er kommunikationschef i Danbolig.

Han påpeger, at selvom man hører mange historier om foreninger med dårlig økonomi, så går det faktisk ret godt med andelsmarkedet for tiden. Dem, der har brug for hjælp, er de foreninger, der har gældsat sig med dårlige lån. Og her kommer de røde bonus-kroner ikke til at rykke.

"Hvis folk står og skal bestemme sig for at købe en lejlighed, hvor de sammen med de øvrige andelshavere kommer til at hæfte solidarisk for en gæld på måske 40 millioner kroner, så tror jeg, at 15.000 kroner i den sammenhæng ikke er den store attraktion," mener Uffe Vind.

Bonusordningen er beregnet til at koste 200 millioner. Det er endnu ikke afsløret, hvor de penge skal komme fra.

Også De Radikale er utilfredse med de røde samarbejdspartiers forslag.

I en pressemeddelelse kalder partiets boligordfører, Morten Østergaard (R), løsningen for "kortsigtet."

Det er den tidligere økonomiske overvismand Christen Sørensen, der er professor ved Syddansk Universitet, helt enig i.

Omvendt fra Carina Christensen, synes han dog, at kritikken af de seneste dages mange boligforslag fra begge fløje kan gå begge veje.

"Både regeringen og oppositionen er gået amok. Alle boligforslagene er perspektivløse. Der er hverken hoved eller hale i det," siger han til Berlingske.