Statsmanden Stoltenberg afgør norsk lokalvalg
Den norske statsminister er på store bannere over hele Norge, hvor han opfordrer folk til at stemme, uanset hvilken politisk side de støtter. Lige under en tredjedel stemmer på Jens Stoltenbergs Arbeiderparti. Foto: Lefteris Pitarakis / POLFOTO
Norge går til lokalvalg i dag. Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet får næsten en tredjedel af stemmerne.

Ligesom i Danmark skal det norske folk også til stemmeurnerne i denne uge.

I Norge er det dog lokaludvalget, der skal findes kandidater til. Og ifølge prognoserne ser det ud til, at Arbeiderpartiet går massivt frem som følge af Anders Breiviks angreb.

Det fortæller Newspaq reporter i Norge, Jakob Olling.

"Det ser ud til, at Socialdemokraterne over hele landet går frem efter det nationalistiske terrorangreb, der var på Arbejderpartiets ungdomsafdeling," siger han.

Den norske statsminister Jens Stoltenberg har hele vejen igennem fået stor ros for sin håndtering af terroren i Norge. Og det står klart, at Utøya-angrebet og bomben i Oslo, hvor i alt 77 blevet dræbt, påvirker nordmændene i forhold til valget.

"Hele valgkampen står i skyggen af det her terrorangreb. Og i hver eneste kommune er der folk, der er blevet dræbt. Alle kender nogen, eller har hørt om nogen, der er omkommet eller er blevet såret. Det fylder alt," fortæller Jakob Olling.

Ifølge de seneste målinger får Arbeiderpartiet 32,3 procent af alle stemmer, hvilket gør dem til det suverænt største parti.

Næstestørste parti bliver ifølge målingen Høyre, der står til at få 26,4 procent.