VORES VALG Søvndal skaber problemer for oppositionen
Margrethe Vestager (R) vinder stemmer på uenigheden i rød blok. Det kan betyde, at De Radikale får flere ministerposter i en rød regering. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
S og SF er uenige om udlændingepolitikken. Politiske kommentatorer zoomer ind på stridighederne i rød blok, som kan få store konsekvenser.

Mens første uge af valgkampen var præget af interne stridigheder i blå blok, ser det ud til, at anden uge står i rød bloks tegn. Oppositionen er pludselig uenige om deres ellers for længst aftalte udlændingepolitik, og det skaber turbulens, som kan ændre sammensætningen af en ny rød regering, skriver flere kommentatorer.

I Ekstra Bladet advarer chefredaktør Hans Engell Helle Thorning-Schmidt om, at hun helt risikerer at tabe valget, hvis ikke der rettes op på skuden.

"Det virker ikke, som om Helle Thorning står i spidsen for et fælles projekt, der går efter regeringsmagten, men mere en forvirret flok, som ikke rigtig kan finde ud af, om de skal spille fodbold eller bokse," skriver hans Engell.

Uroen skyldes ifølge Christine Cordsen på Jyllands-Posten, at Villy Søvndal er blevet ramt af nervøsitet. SF taber stemmer for tiden, og Enhedslisten og De Radikale samler stemmerne op. Det har fået Søvndal til at bringe udlændingepolitikken på bane for at vise vælgerne, hvor forskellig en stemme på SF og de andre egentlig er.

Den udlægning er Mette Østergaard fra Politiken enig i.

"Resultatet er, at S-SF nu også har offentlige diskussioner om 24-års regel og pointsystemer og dermed selv har sat det ømme punkt udlændingepolitik på dagsordenen. Med det samme er vælgerne begyndt at sive fra de to partier," skriver avisens politiske redaktør.

Stemmerne siver over til Enhedslisten og De Radikale, og hvis en ny rød regering ender med at få deltagelse af De Radikale kan de kræve flere ministerposter end de to-tre, de var tiltænkt.

Det skaber yderligere uro i rød blok, fordi ministerposterne nødvendigvis må komme fra SF. Færre stemmer betyder færre ministerposter, argumenterer Østergaard.

Mette Østergaard opfordrer derfor Helle Thorning-Scmidt til at få styr på sammenholdet, "hvis magtforholdet internt i rød blok ikke skal ændre sig betydeligt."