Administration 

Søren Baastrup: Gakgak-grandprixets FINALE!

Debat
en mørkhå¨ret kvinde med lange negle jubler
Svenske Loreen vandt Eurovison i går i Liverpool. (Foto: Scanpix)

Avisen.dk’s tv-kommentator har set finalen i Eurovision Song Contest. Det bliver muligvis det sidste, I hører fra ham.

Så er vi tilbage! Det er blevet lørdag, og efter at have dækket de to semifinaler (som du kan læse om her og her), sidder jeg klar foran skærmen for at dække FINALEN i årets internationale eurovision melodigrandprix, eller hvad vi er blevet enige om at kalde det.

Til nye læsere kan jeg fortælle, at Ukraine vandt sidste år, men at showet holdes i Liverpool i England, da der var sandsynlighed for, at det ville blive bombet i Kiev. Hvilket jo ellers netop var et godt argument for at holde det dér.

Jeg kan også oplyse nytilkomne om, at jeg har udviklet et problematisk forhold til den danske speaker, Nicolai Molbech. Og det bliver ikke bedre i aften.

– Danmark er ikke med i finalen, på trods af, at Reiley gjorde alt, hvad han kunne, starter Molbech med at sige.

Øh, nej. Han kunne for eksempel have sunget rent.

Nå, men jeg har i øvrigt lovet redaktøren at lade være med at mobbe minoriteter i aften. Folk forstår ikke, at jeg bare skriver det, jeg gør, for sjov, siger han. Så i aften er jeg positiv. Altså, ikke på den dér måde, som mange af mændene blandt publikum har fået at vide, de er, oppe ved lægen, men – argh, nu gjorde jeg det allerede. Undskyld. Jeg prøver fra NU af.  

Showet begynder med sangen fra Østrig. Landet, der har fostret så finurlige personligheder som Adolf Hitler og Josef Fritzl. Af samme grund er det svært for mig ikke at komme med dumme vittigheder, men jeg styrer mig. Den østrigske sang vokser ved genhør, og de to østrigske damer er ret lækre. Hvor har de været gemt væk hele mit liv? I en kælder under deres fars hus, sandsynligvis. Argh, igen, undskyld.

Nå, jeg sætter fjernsynet på mute til det portugisiske indslag, men drister mig til at skrue op igen, da ham fra Schweiz synger sin pacifistiske sang om, at han ikke vil i krig. Det forstår jeg godt. Schweizergarden bevogter som bekendt Vatikanet, og de dér katolske præster gider man ikke for tæt på, hvis man er en ung mand iklædt løse bukser og dansesko.  

Polen har ligesom Østrig sendt en yndig dame.

– Hun er model og for nylig sangerinde, siger Nicolai Molbech.

For nylig? Hvad betyder det? Er hun stoppet med det igen? Nuvel, det kunne godt lyde sådan. Det bliver ikke i dag, Polen bliver kendt for andet end billigt fyrværkeri, håndværkere og kz-lejre.

Apropos kz-lejre, så forstår man lidt bedre serbernes hang til folkemord, når man hører deres indslag.

Frankrig er et af de lande, der har købt sig i finalen. Jeg hører ikke deres sang, fordi jeg får en sms fra redaktøren.

– Det med minoriteter gælder også jøder. Ingen dumme jokes om Anden Verdenskrig, skriver han.

– Nej, nej. Jeg er positiv, skriver jeg.

– Nå, okay. Men derfor skal du stadig aflevere din tekst inden i morgen tidlig. Der er jo medicin mod den slags nu om dage, svarer han.

Den spanske sanger hedder Blanca Paloma. Altså, det er hendes kunstnernavn, jeg tror ikke, hun er døbt sådan. Det betyder ”en hvid due”. Og jo, Jodle Birge er lige præcis tre gange bedre. Fire, måske.

– Spanien. Sang nummer otte, udbryder Nicolai Molbech, da sangen er slut.

Han er som bekendt mere positiv end hele den belgiske delegation til sammen, så jeg tror, det er hans måde at sige, at han heller ikke kan lide den.

Sverige er angiveligt en af favoritterne. Jeg kan kun fokusere på sangerindens halv meter lange negle og hendes hudfarvede spandexdragt. Det ligner en reklame for fitness.dk, produceret af folkene bag ”Abernes Planet”.

Øjeblik, jeg er lige nødt til at gå ind og vække min kone. Jeg er næsten sikker på, de fem sangere fra Albanien er dem, der gik rundt i kvarteret i sidste uge og spurgte, om der var nogen, der skulle have lavet håndværkerarbejde.

Estlands udsendte spiller klaver. Altså, indtil hun pludselig rejser sig op midt i sangen og det spiller videre af sig selv. Hun ser fuldstændig kold ud. Det er en bizar konkurrence, det her. Faktisk så bizar, at det er FORBUDT at spille live på scenen, kan jeg nu læse på nettet. Det er i øvrigt også forbudt at medbringe spiritus eller børn. Eller som Jeppe Kofod kalder det: en fed aften i Jylland.

I må i øvrigt undskylde, hvis jeg kommer til at springe nogle lande over, men jeg har fået en frygtelig migræne. De dér trælse lyde sætter sig under min hjerneskal, og jeg er efterhånden klar til at lade Putin tage de naboer, han vil, hvis bare det forkorter showet til næste år.

Nå, nu kommer Finland. Ganske apropos. Jeg har spillet 100 kroner på dem som vinder, fordi jeg læste i Ekstra Bladet, at de var favoritter blandt publikum i Liverpool. De penge er tabt, virker det til. Altså, med mindre der rent faktisk er nogen, der synes det lyder fedt, når man kører en kattekilling og en kroketkugle over med sin græsslåmaskine på samme tid. Altså, ikke at jeg ved, hvordan det det lyder. Okay, lige med hensyn til katten, så – nej, den historie venter vi med. 

Australien er også med. Ja, det burde være morsomt nok, bare at skrive det. Men sådan er vi så large her i Europa. Vidste I, at Tunesien og Libanon også engang var tilmeldt, men i sidste øjeblik hoppede fra og droppede at vise showet i tv, i protest mod, at jøderne fra Israel også var med? Helt vildt usympatisk, ingen tvivl om det. Men godt at vide, at der også vil være fordele ved en ny nazistisk besættelse.

Sangerinden fra Armenien ligger ned og vrider sig. Det er der mange, der gør i år. Hvorfor? Hvis man i forvejen har problemer med at synge, så virker det ikke så smart at ligge sådan. Men det kan selvfølgelig være, den armenske sangerinde et øjeblik har glemt, hvilket af sine to jobs hun er på.

Nå, Moldova, så kan det da ikke blive værre – altså, rent musikalsk. Rent tv-mæssigt kan det gå meget mere galt. Tina Müller skal læse de danske stemmer op lidt senere.

– Ukraine vandt sidste år. En sejr, der var fortjent, lyver Nicolai Molbech, inden vi skal høre sidste års sejrherre.

Altså, sejrherre i grandprixet. Ikke sådan generelt, så vidt jeg kan se i nyhederne. 

Og nu kommer sangerinden fra Norge, og Molbech fortsætter med at lyve:

– Hun er født i Italien, men flyttede til Norge for at tage sig en professionel uddannelse indenfor musik. Det har vist sig at være en rigtig god investering, siger han.

Den norske sang handler i øvrigt om, at man skal elske dem, man vil og være den, man vil. Noget, alle i salen selvfølgelig er enige i. Altså, med mindre man vil være russer.

Tyskland og Israel kommer lige efter hinanden, men på trods den oplagte mulighed, tør jeg ikke skrive flere nazi/jøde-vittigheder. Heller ikke selvom det bare er gas. Hvad? Jeg siger ikke noget.

Jeg er ude at tisse, mens Slovenien, Kroatien og England spiller og – ja, okay, jeg indrømmer, at jeg blev der lidt længere end nødvendigt. Men hey, nu er vi færdige! Jeg har fri og kan drikke mig fuld. Eller … argh! Vi er kun lidt over halvvejs! Jeg havde glemt alle pauseindslagene og pointuddelingen. Og … nej! En af pauseunderholderne er hende den tykke feminist fra Israel, der vandt for et par år siden. Netta, hedder hun. Hende kan jeg simpelthen ikke udstå. Fuck. Men … jeg har en idé. Efter at have set for meget tv med Sofie Linde fik jeg i sin tid indført i min kontrakt, at jeg ikke længere behøvede se tv med neo-feministiske jyder. Hvis jeg nu ændrer det ”y” til et ”ø”? Det opdager redaktøren sgu aldrig. Hvis han gør, så tak for denne gang. Men jeg tager chancen. Farveller. I må lige læse, hvem der vandt et andet sted. Men det var nok Sverige. Fart på kampvognene, Putin, så kan du stadig nå at holde showet næste år.

Portræt af Søren Baastrup
Søren Baastrup er forfatter, freelancejournalist og Avisen.dk's faste tv-anmelder. Foto: Scanpix

 

 

 

Efterlyst pige
Krimi

12-årig pige forsvundet

Cykelryttere på bjerg
Sport

Vingegaard smadrer alle - igen

Pernille Vermund i Folketinget
Kendte

Pernille Vermund i dyb sorg

Kvinde på pressemøde
Nyheder

Efter knivangreb i Frankrig: 

Fire småbørn uden for livsfare

Keld Conradsen
Bøger

DR hædrer forfatter:

Jeg er helt rundt på gulvet

bil på motorvej
Helt vildt

10-årig kørte på

motorvejen:

Ville hjem til mor  

to børn på stranden under paraply
Sundhed

Hver tredje barn bliver

solskoldet i ferien 

kvinde smiler
Helt vildt

Hun vil nå de 14

højeste bjergtoppe

- på tre måneder 

par poserer
Kendte

Efter flere års forsøg:

Dansk kendispar forældre

igen 

skibe på havet
Nyheder

Dansk skib stormet

af specialstyrker

mand poserer
Kendte

Poul Krebs skrev med

Peter Belli op til hans død

politi til stede på vej
Krimi

Ægtepar dør i brand

mand smiler
Kendte

Dansk stjerne:

Fra superskurk til

efterforsker  

Nyheder

40 dage efter flystyrt:

Fire børn fundet i live

mand står i undervandshytte
Helt vildt

Dr. Dybhav slår rekord: 

Bor tre måneder under 

vandet 

flåt på hånd
Sundhed

Ny flåtoverført sygdom:

Denne gruppe er i særlig

risiko 

grafer på computer
Sundhed

Dansk supercomputer

forudsiger dødelig kræft

Sport

Kamp afbrudt

af kanonslag

En knastør græsplæne
Nyheder

DMI: Regn

på vej

En flåt på en finger
Nyheder

Efter flåt-bid:

Kunne ikke

gå og tale 

Dystert billede af Lars Findsen
Krimi

Tidligere spionchef

må ikke vidne

Mette Frederiksen smiler
Nyheder

Danskerne sætter

penge på Mette

En alien
Helt vildt

Alarmopkald:

Der er rumvæsner

i min have

Krimi

Omstridte vidner

får grønt lys

i Mia-sagen

Caroline Fleming i sort jakke og sorte solbriller
Kendte

Caroline Fleming:

Jeg har ikke noget

med det at gøre

En pistol med patroner liggende omkring
Krimi

Livstid for lejemord

begået i København

Nyheder

Medicin tilbagekaldes -

pillerne er for stærke

portræt af kvinde
Kendte

Grand Prix-stjerne:
Dømt for dokumentfalsk

par kysser
Sport

Vingegaard:

Er blevet gift

fem udsklædte mennesker
Film og TV

Revy-succes

bliver til tv-serie

tør jord
Nyheder

Nyt vandingsforbud

portræt af mand
Kendte

Herlige billeder:
Ulvens fantastiske liv

portræt af mand
Kendte

Ulven er død

bo9ligkvarter
Nyheder

Boligmarkedet:

Priserne stiger igen

vandløb
Nyheder

Weekend-vejret:

Tørken fortsætter 

injektionssprøjte i hånd
Nyheder

De tilbydes

covid-19-vaccination

portræt af mand
Nyheder

Tiltale mod Trump 

røg fra to skorstene
Nyheder

Millioner til kernekraft

Biden og Sunak på pressemøde
Nyheder

Biden om mulig Nato-chef:

En meget kvalificeret kandidat

en kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Kendt fra TV 2:

Scorede pludselig fire mio.

Claudia Rex og Pelle Emil Hebsgaard
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Mistede ufødt barn

Nyheder

Vandselskaber:

Drop havebassin og

vanding af plæner

Jonas Vingegaard jubler
Sport

Vingegaard smadrer konkurrenterne

Mette Frederiksen
Kendte

Her flytter Mette Frederiksen hen

sanger på scenen
Nyheder

X Factor-stjerne sigtet for drab

Politibil ved afspærring
Krimi

Alvorligt færdselsuheld:

Vej spærret helt af

et par
Kendte

DR-kendis i ny konkurs

blomster lægges på gaden
Krimi

Skaffede Mias lig af vejen: Kunne ikke tænke rationelt

en mand med en enorm fisk
Dyreliv

Fisker vinder kamp
mod monster-malle

en lottokupon
Nyheder

Søskende bliver millionærer - beholdt afdød mors Lotto-kupon

en person med en mobiltelefon
Nyheder

Nu skal du
opdatere din MitID-app

politi og beredskab ved åstedet
Nyheder

Små børn såret i

knivangreb i Frankrig

brandfolk i aktion
Krimi

Kollegie ramt af

voldsom brand

masser af gæster på plænen
Sport

Champions League-finale:
Manchester City og
Inter mødes i Tivoli

passagerer og redningfolk
Nyheder

151 togpassagerer evakueret fra brand i tunnel

ambulance fra region sjælland
Krimi

Søger vidner: 10-årig

påkørt i fodgængerfelt 

to kvinder klapper og smiler
Nyheder

Her er nye navne i Kraks Blå Bog

en mark
Nyheder

Tørkepakke kan være på vej

cykel holder op af træ
Krimi

Cykelejer - det skal

du huske

par poserer
Kendte

Vild med dans-stjerne

skal være mor igen

mand i jakkesæt
Nyheder

Her er bookmakernes favorit som ny Nato-chef

politi til stede på vej
Krimi

Motorcyklist dør i sammenstød med personbil 

pakke med pasta fettucine
Mad og drikke

Fund af metalstykker:

Tilbagekalder pasta 

ambulance
Krimi

Alvorlig trafikulykke:

11-årig pige kvæstet

paven vinker
Nyheder

Paven opereret for mavebrok 

kvinde foran retssal
Krimi

Drabstiltalt: Mia blev

kvæstet fordi hun faldt 

kongeskibet dannebrog i havn
Kongelige

Dronningen inviterer

hel ø på kaffe 

En aldrende Arnold Schwarzenegger
Kendte

Schwarzenegger:

Smed bombe om

affære i parterapi

mor omfavner søn
Sport

Runes mor:

Indbakken gløder

Krimi

Advokat tilbød

100.000 kroner -

kvinden skulle

tie om voldtægt

Det billede familien frigav af  Mia Skadhauge Stevn
Krimi

Sådan kom

politiet på sporet

af den 37-årige

Et billede af en løbeseddel med Emilie Meng på
Krimi

Emilie Mengs

formodede morder

forbliver frivlligt i fængsel

Bygninger i forskellige farver
Nyheder

Singler lægger

pres på

boligmarkedet

en bil med fladt dæk holder på en gade med brosten
Krimi

Over 100 biler

udsat for hærværk

Et par får vielsesringe på.
Nyheder

Dansk slot tilbyder

drop-in bryllup

Et billede af en mulig UFO
Nyheder

Major om UFO-påstande: 

Vil se billeder

Prins Joachim med prinsesse Marie og hans fire børn
Kongelige

Efter et turbulent

år flytter prins

Joachim til USA

Røg og ild fra en villa.
Nyheder

El-bil i flammer:

Hus brændt ned

Anne Linnet på scenen
Underholdning

Gamle deltagere

vækker nyt liv i

Toppen af poppen

En flyvende tallerken eller noget der ligner
Nyheder

Whistleblower: 
USA har UFO'er