Socialminister bakker op om erstatning til søstre fra Slagelse
Det er rigtig godt, at der nu generelt bliver mulighed for erstatning, lyder det fra Mai Mercado (K). Foto: Scanpix
Det er på sin plads, at Slagelse Kommune skal betale erstatning til tre unge kvinder for tilsynssvigt. Sådan lyder det fra social- og børneminister Mai Mercado (K), som har nyt udspil om familiepleje på vej.

Udsatte børn, der er blevet groft svigtet af den kommune, de bor i, har krav på erstatning. Derfor er det positivt, at tre søstre skal have erstatning fra Slagelse Kommune, mener social- og børneminister Mai Mercado (K).

- Det er rigtig godt, at de nu får erstatning. Borgmesteren (Stén Knuth (V) red.) var også ude at sige, at han var meget tilfreds, så det bakker jeg op om, siger social- og børneministeren til Avisen.dk.

Onsdag fik søstrene i Østre Landsret tilkendt hver 100.000 kroner i erstatning. Slagelse Kommune blev dømt, fordi man ikke havde reageret på trods af, at de tre piger i årevis var udsat for vold og seksuelle overgreb i den plejefamilie, de var anbragt i.

Mai Mercado finder sagen fuldstændig forfærdelig, men kender kun til den fra medierne, fortæller hun.

Men helt generelt er anbringelser af børn og unge et område, der optager ministeren, og derfor er det hendes intention at komme med et udspil om forholdene for plejefamilier til efteråret. Hvad udspillet vil indeholde, ønsker hun ikke at uddybe.

Potentiel glidebane

Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, glæder sig også over, at de tre søstre nu får erstatning, og at der er placeret et ansvar for det svigt, de har lidt. Men onsdagens dom giver ham dog anledning til bekymring.

- Det må ikke blive den vej, vi skal gå, for at få kommunerne til at overholde loven. Jeg er nervøs for, om man rent faktisk kan betale sig fra at lave dårligt socialt fagligt arbejde, siger han til Avisen.dk.

Han påpeger, at Slagelse Kommune er sluppet billigt i den forstand, at de nu kun skal betale 300.000 kroner i erstatning. Hvis de tre piger havde været anbragt, kunne det have kostet kommunen tre millioner kroner om året, påpeger han.

- På den måde kan vi risikere, at nogen kommer til at spekulere i, at det kan betale sig ikke at lave sine ting ordentligt og følge loven. Det må ikke ske, så der skal fuld skrue på, hvordan vi tvinger kommunerne til at gøre det, de skal gøre og overholde loven, fastslår han.

Social- og børneminister Mai Mercado afviser, at man i kommunerne skulle begynde at kalkulere med erstatningssager.

- Jeg har svært ved helt at se for mig, at nogen, som arbejder professionelt med de her unge, ser en senere erstatningssag og senere retssag for sig, siger hun.

"Underret ved mistanke"

Egentlig var de tre søstres dom forældet efter den danske forældelseslov. Men med henvisning til menneskerettighederne fastslog dommen i Østre Landsret, at forældelsesreglerne skulle tilsidesættes i sagen.

På et principielt plan er social- og børneminister Mai Mercado meget tilfreds med, at kommuner kan blive dømt for tilsynssvigt.

- Det er rigtig godt, at der nu generelt bliver mulighed for erstatning. Det er også rigtig godt, at vi fra nu af fjerner forældelsesfrister eksempelvis for voldtægt. Det bakker jeg stærkt op om. Og det er stærkt af justitsministeren at have fået det igennem, siger hun.

Hun mener, at underretninger er alfa omega, hvis man fremover skal undgå lignende grimme sager.

- Får man mistanke, skal man underrette. Og det har man forpligtigelse til. Det står allerede i loven, og det er sådan set meget godt beskrevet med Barnets Reform og med Overgrebspakken.

- Men det undrer mig, at antallet af indberetninger er lavere på dagtilbudsområdet end på skoleområdet. Man skulle tro, at det var lettere at skjule en adfærd, jo ældre man blev, siger Mai Mercado.