Borgmester i Slagelse erkender svigt af tre søstre
Tre unge kvinder skal have erstatning af Slagelse Kommune, borgmester erkender svigt og er tilfreds med dom.

Borgmester Stén Knuth (V) i Slagelse erkender, at kommunen har svigtet tre unge søstre, som blev udsat for overgreb, mens de var i familiepleje.

Onsdag fik søstrene i Østre Landsret tilkendt hver 100.000 kroner i erstatning.

- Vi erkender, at vi har undladt at gøre noget. Det er jo det, vi er dømt for. Vi vil gerne give erstatning.

- Jeg er tilfreds med den dom, som ligger. Vi er blevet dømt for ikke at gøre, som vi skulle. Det er en skrækkelig sag, som jeg er glad for, nu får sin afslutning, siger han.

Borgmesteren anerkender, at kommunen skulle have håndteret sagen anderledes.

- Det, kommunen gjorde dengang, kan vi i dag godt se, skulle have været bedre.

- Vi prøver at lære af de her sager, så vi bliver bedre til at opfange de signaler og meddelelser, vi får, siger han.

Advokat Mads Krøger Pramming, som repræsenterer søstrene, har rejst sagen på baggrund af menneskerettighedskonventionen. Og det tilsidesætter de danske forældelsesregler.

- Det, som er specielt ved denne dom, er, at den bliver løftet op på reglerne for menneskerettigheder. Vi har hele tiden opereret i dansk lovgivning, siger borgmesteren.

Efter domstolens vurdering vil Kommunernes Landsforening overveje, hvordan den skal rådgive sine medlemmer fremover. Foreningen gentager et forslag fra marts i år, herunder at oprette en offerfond, der kan skåne ofre for lange retssager.

- I ulykkelige sager som denne, hvor nogle børn er blevet behandlet forkert, synes vi, at det vil være bedre, hvis børnene ikke skal igennem lange, opslidende retssager, siger KL's juridiske chef, Pernille Christensen.

- Jeg mener ikke, at det vil være at fjerne ansvaret, siger hun videre.

De tre søstre, som nu er i 20'erne, havde sagsøgt kommunen for svigt, efter at de i en årrække blev udsat for overgreb af deres plejefar, og kommunen ignorerede alle advarsler.

Kommunen har svigtet, fremgår det af dommen. De unge kvinder blev udsat for vold og seksuelt misbrug i hjemmet, hvor de boede fra 1999 til 2005. Det burde være blevet opdaget og forhindret.

/ritzau/