Socialdemokratiske vælgere flygter til Løkke
Venstres vælgerfremgang skyldes især flygtende socialdemokrater. Foto: Colourbox
Venstre har erobret en gruppe af Socialdemokraternes vælgere, men de er til statsministerens held ikke kernevælgere, siger kommentator.

Hvis der var valg i dag, ville Venstre genvinde regeringsmagten med hjælp fra vælgere, som stemte socialdemokratisk for blot en måned siden.

Sådan lyder resultatet af en omfattende vælgerundersøgelse, som YouGov har foretaget for Ugebrevet A4.

" Det er klassiske svingvælgere, de, der lader sig styre af økonomiske overvejelser, pengepungen, og så er det formentlig også vælgere, der har ladet sig meget stærkt påvirke af 'løftebrudsdebatten', som har skiftet side," siger politisk kommentator Hans Engell til Ugebrevet A4.

Siden valget har ca. hver tiende vælger skiftet politisk standpunkt i forhold til valget, hvilket svarer til 420.000 personer. Det er især om mandlige funktionærer vælgere, som har skiftet fra Venstre til Socialdemokraterne, hvilket er til Helle Thorning-Schmidts fordel. Der er nemlig ikke tale om klassiske kernevælgere, forklarer Hans Engell.

"Det er ikke nogen katastrofe for Helle (Thorning-Schmidt, red.). Det ville det have været, hvis det havde været de yngre kvinder fra den offentlige sektor, der forlod hende. Det ville have været et stort problem."

Ifølge Rune Stubager, lektor på statskundskab på Aarhus Universitet, som har stået i spidsen for Den danske valgundersøgelse 2011, har Venstre med succes kørt på løftebrudsdiskussionen.

"Og der tror jeg, effekten hos nogle af de her blå socialdemokrater har været: Når vi alligevel ikke kan få det, de har lovet os, så er de jo utroværdige, og så kan vi lige så godt gå tilbage til Lars Løkke,« siger Rune Stubager til Ugebrevet A4.

Den udlægning køber Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, dog ikke.

"Når folk kommer tilbage til os, tror jeg, det er fordi, de siger: Det kan godt være, vi ikke er helt enige med jer, men I var i det mindste ærlige, og vi vil hellere have ærlige politikere, end vi vil have nogle, som nærmest vil sige, hvad som helst for at komme til magten," siger hun til Ugebrevet A4.

Kilde: Ugebrevet A4