Sidste år skrev den danske stjernekok Rasmus Kofoed historie, da han vandt sølv ved Bocuse d Or – verdensmesterskaberne i kokkekunst. Han havde nemlig en bronzestatuette i forvejen, og det gjorde ham til den første, der kunne prale af at blive hædret to gange. Men burde han i virkeligheden have vundet guld?
I bogen Infernoet i Lyon. 20 år med Danmarks bedste kokke ved Bocuse d Or kan man læse, hvordan sidste års konkurrence blev historisk på mere end én måde.
For to dage efter beskyldte den tyske avis Die Welt den franske vinder Fabrice Desvignes for at have snydt sig til sejren ved at smugle flere sorte kasser med allerede tilberedte madvarer ind. Det er et klart brud på de meget strenge regler. Og et brud, der i givet fald ville give den franske deltager en klar fordel under konkurrencens enorme tidspres.
Da der dukkede fotos op af den franske vinder med en vakumeret pose for-marineret kød i hånden, rullede skandalen.
Flere lande – herunder Danmark – krævede, at den franske deltager under overvågning beviste, at han kunne tilberede sine vinderretter på de kun fem timer, deltagerne har til rådighed. Men Bocuse d Or-folkene afviste kategorisk, og det fik Danmark til at true med at trække sig.
Koster blod, sved og kærester
Skandalen og de mange beskyldninger bredes ud i bogen skrevet af Svend Rasmussen. Men den er i ligeså høj grad et kig ind bag kulisserne i konkurrencen, som koster blod, sved og kærester. Hvor deltagerne træner i døgndrift år i forvejen, budgetterne er oppe på flere millioner og detaljerytteriet nærmer sig det fanatiske.
- Det er ligesom, når man er i cirkus, så vil man også gerne ud i staldende og se, hvad der foregår. Det er dybt fascinerende med mennesker, der er så målrettede, at de er villige til at ofte næsten alt, siger forfatter Svend Rasmussen.
Trods trusler om det modsatte deltager Danmark alligevel næste år.
- Vi ved, at Fabrice Desvignes snød, men vi har valgt at blive i konkurrencen, fordi vi er nødt til at være med for at kunne påvirke og forbedre, siger John Kofod Pedersen, præsident for Bocuse d Or Danmark.
Hvilken kok, der skal repræsentere de rød-hvide farver næste gang, afgøres først ved de indledende konkurrencer i 2008. Til gengæld ligger det fast, at den danske dommerrepræsentant bliver køkkenchef fra Restaurant Noma René Redzepi.
- Jeg er overrasket over, at de valgte mig, for jeg har aldrig selv deltaget. Men jeg har ladet mig fortælle, at det er fordi, Noma har fået meget international anerkendelse. Det betyder, at jeg kan præge de andre dommere, siger han.
Bocuse d Or er VM for kokke.
Konkurrencen blev stiftet af Paul Bocuse i 1987 og afholdes hvert andet år i Lyon i Frankrig.
Rasmus Kofoed har som den eneste vundet både sølv og bronze.