Smartphones dræber i trafikken
Det er blandt andet det her, danskerne skal holde op med. Foto: Colourbox
Telefonkiggeri og anden uopmærksomhed er skyld i en tredjedel af alle trafikulykker. Ny kampagne skal ændre folks adfærd.

Danskerne er for tilbøjelige til at svare på SMS'en eller tage telefonen, selvom vi sidder bag rattet. Og det er en medvirkende faktor til omkring 30 procent af alle trafikulykker, ifølge en statistik fra TrygFonden og DTU transport.

Det får nu Rådet for Sikker trafik og TDC til at gå sammen om et treårigt samarbejde, der skal ændre bilisternes adfærd på vejene, og flytte deres fokus tilbage på vejstriberne i stedet for telefonen eller GPS'en.

TDC fortæller, at syv ud af ti solgte telefoner i dag er smartphones, og at folk desværre også udnytter telefonens muligheder i trafikken.

"Rigtig mange er optaget af at bruge mobiltelefonen og ikke mindst udnytte alle funktionaliteter på de nye smartphones - desværre også når de befinder sig i trafikken, og den adfærd vil TDC gerne være med til at sætte fokus på. Vi har også et ansvar for at oplyse om og opfordre til sikker brug af vores kerneydelse, telefoni," siger Henrik Poulsen, adm. direktør i TDC.

Underdirektør i Rådet for Sikker trafik, Karina Petersen, tror på effekten af kampagnen

"Bilisterne er klar over det her er et stort problem, og de har faktisk sagt til os 'vi synes, i skal lave en kampagne om det her, for vi har brug for der kommer fokus på det, så vi kan ændre adfærd'," siger hun til Newspaq.

Uopmærksomhed er ifølge Carina Petersen et lige så stort problem, som for høj fart og spirituskørsel.

Kampagnen starter i næste måned.