Pas på svenske svindelnumre på telefonen
Hvem dælen er det der konstant ringer op og smider røret på? Udenlandske svindlere forsøger at narre dig til at ringe til hundedyre telefonnumre. Foto: Serenity/wikimedia/GNU
Udspekulerede og skruppelløse svindlere forsøger at få din telefonregning til at vokse. De ringer op og smider røret på, så du ringer igen.

Der er ti ubesvarede opkald på telefonen og det er fristende at ringe tilbage, for der bliver ikke lagt besked på telefonsvareren.

Men træk lige vejret og se om det er et nummer du kender.

Udenlandske svindlere forsøger med utallige opkald at få dig til at ringe tilbage. Men gør du det, så kan din næste telefonregning blive ekstra kedelig, for numrene, der ringes fra, er nemlig overtakseret.

IT- og Telestyrelsen advarer om svindelnummeret på deres hjemmeside. Det såkaldte 'one ring fraud' er et svindelnummer, der er kendt fra fjerne lande, men lige nu hærger numre med den svenske landekode 46.

Mange danskere har venner og familie i det svenske, så det kan krible i fingrene for at ringe tilbage.

"Det der ofte sker, er at der bliver ringet op fra udlandet og lagt på igen. Mange får så automatisk en sms om et ubesvaret opkald og ringer tilbage. Man ringer op til et betalingsnummer og bliver trukket på telefonregningen," siger Jesper Fejerskov, der er chefkonsulent i IT- og Telestyrelsen.

Men lad være med at falde for fristelsen, lyder rådet, for det kan betyde, at dine penge automatisk forsvinder ned i lommerne på de udspekulerede svindleres lommer.

"Nysgerrigheden er det, der koster penge. Det korte af det lange er ikke at ringe op til numre, du ikke kender. Hvis det er nogen, som vil have fat i dig, så ringer de nok igen," siger Jesper Fejerskov.

Hos landets største telefonselskab TDC har man tidligere gået håndfast til værks over for svindelnumrene.

"Vi kender til problemet, og tidligere gjorde vi det, at vi blokerede alle de numre, hvorfra svindlen skete. Problemet er bare, at der konstant bliver oprettet nye numre, så vi blokerer ikke længere disse numre," siger Rasmus Avnskjold, der er presserådgiver i TDC.

Decideret one ring fraud fra Skandinaviske lande, har TDC dog ikke endnu observeret.

Telegiganten har oprettet en fraud afdeling, der tager sig af den svindel, som kunderne oplever. Det er både telefonsvindel og når lyssky personer forsøger at købe telefoner med stjålne ID-kort.

Nummerblokeringen blev dog for omfattende, så TDC forsøger at gå en anden vej.

"Afdelingen har analyseret sig frem til, at det er en for stor bureaukratisk opgave konstant at blokere numre. Problemet oplever vi ikke som stort, så vi sørger i stedet for at oplyse og give råd," siger Rasmus Avnskjold.

Ligesom i IT- og Telestyrelsen råder TDC til, at man lader nysgerrigheden hvile og ikke ringer tilbage. Det er ifølge Rasmus Avnskjold også, hvad langt de fleste gør.

faktaboks

"One ring fraud" er betegnelsen for når en computer automatisk ringer et telefonnummer op for at lægge på få sekunder efter. På den måde når man ikke at tage telefonen. Men ringer man tilbage, så stilles man ofte igennem til en telefonsvarer, der vrøvler løs. Alt imens drænes pengepungen, da telefonnnummeret er overtakseret.

På hjemmesiden WhoCallsMe kan du se en liste over svindeltelefonnumrene, og du kan selv skrive, hvis du mistænker et nummer for at være et svindelnummer.