Slovenien er gået over til euro
Som det første af de ti østeuropæiske lande, der blev medlem af EU i 2004, har Slovenien skiftet den lokale mønt ud med euroen.

Der var masser af festfyrværkeri i Sloveniens hovedstad, Ljubljana, nytårsaften. Ikke så meget på grund af årsskiftet, men fordi landet har fået et fornemt skulderklap af sine EU-kolleger, der har indlemmet det tidligere kommunistiske land i euro-fællesskabet.

Slovenien bliver dermed det første af de ti østeuropæiske lande, der blev medlem af EU i 2004, som kommer med i det prestigefyldte pengefællesskab. Og glæden derover var til at føle på:

»Det er utroligt vigtigt for os. Jeg er sikker på, at nettofordelene, vi kommer til at høste, er omfattende og positive, og at vi kommer til at øge vores eksport. Tingene kommer til at ske bedre og hurtigere for os end før,« forklarede landets finansminister Andrej Bajuk til BBC.

Ifølge BBC bliver begivenheden taget med sindsro af den brede befolkning, som glæder sig, men mange frygter samtidig at euroen vil lede til prisstigninger, som det er set i andre lande.

Cypern, Estland, Letland og Malta står til at blive de næste medlemmer af euro-fællesskabet 1. januar 2008, hvis de lever op til de strenge kriterier.