Slid sender faglærte på førtidspension
Håndværkere har stor risiko for at få så dårlig ryg eller knæ, at de ikke længere kan arbejde. Foto: Colourbox
Fysisk nedslidning sender hvert år flere end 3.000 danskere på førtidspension.

Over 3.000 danskere sendes hvert år på førtidspensionen på grund af fysisk nedslidning.

Det er især faglærte og ufaglærte over 50 år, der rammes, viser en analyse fra PensionDanmark.

Mange af de fysiske nedslidte førtidspensionister kunne være blevet i job med de nødvendige tiltag, mener direktør Torben Möger Pedersen.

"Forebyggelse og hurtigere vej gennem behandlingssystemet er de helt afgørende nøgleord i forhold til at få nedbragt omfanget af fysisk nedslidning. Det skal tænkes med ind i de forhandlinger om en ny førtidspensionsreform, som politikerne snart skal i gang med," siger Torben Möger Pedersen.

Helt konkret opfordrer han politikerne til at sætte ind på fire områder: Aktiv forebyggelse, hurtig diagnose, bedre samspil mellem diagnose og behandling i det offentlige samt genoptræning til tiden.

Især rengøringsassistenter, bygningsarbejdere og chauffører bliver så nedslidte af deres job, at de må gå på førtidspension.

I alt 3.100 danskere fik i 2010 tilkendt førtidspension på grund af sygdomme, der hæmmer dem fysisk.

Dermed blev 20 procent af samtlige 16.200 nye førtidspensionister sidste år tilkendt på baggrund af fysisk nedslidning. Resten får pension på baggrund af psykiske lidelser.

Selvom de psykiske lidelser fylder mest, mener direktør i PensionDanmark, at der er grund til at holde fokus på, hvad vi kan gøre ved den fysiske nedslidning af især faglærte og ikke-faglærte.

"For det er i alles interesse, at også disse grupper, der modsat mange førtidspensionister med psykiske lidelser kommer direkte fra beskæftigelse, undgår førtidspension, siger Torben Möger Pedersen.