Skyl julen ned
Julen nærmer sig, og pebernødderne ligger tæt. Her er tre bud på dråber til at skylle det hele ned med

Så er der bare 10 dage til at nå det hele. Den første decemberhygge har lagt sig, mens børn og barnlige sjæle har nået det første mætningspunkt for pebernødder og nissemænd ¿ og det værste ligger endnu forude. Konflikterne vokser i de små familier i takt med, at presset stiger, og hvad gør man så?

Al erfaring viser, at store mængder alkohol kun gør tingene værre, men en enkelt flaske kvalitetsrødvin kan vel stadig give lidt ro til de voksne og måske kræfter til mere julehurlumhej.
De ovvine har for længst indtaget nationen, og dagens forslag er alle gode eksempler på de druer og den kvalitet, som Nord- og Sydamerika kan byde på.

Chilensk vin hører til blandt de absolutte danskerfavoritter. Landet, der endelig har fået fred for ex-diktator Pinochet, producerer enorme mængder vin, det meste fyldt med solskin og energi.

Fra Maipo-dalen, der er Chiles vinhjerte, kommer mange klassikere, og her har en gammel bordeauxdrue, der i Europa for længst er uddød, Grand Vidure, overlevet i varianten carmenère. Den dækker 7 procent af Chiles samlede vinareal og har en distinkt og kraftig smag - og en svag smag af hostepastiller, mener nogle. Tarapaca, der ligger midt i et vulkankrater, leverer enorme mængder af habil vin. Blandt tilbuddene er en Carmènere fra 2004, der her i december sælges til 3 for 150,- Det er en udpræget Carmenère: bundsolid med meget sol og vinglæde til prisen.

Fra Colchaguadalen kommer 8515 Hoppe del Sur. Carmenère-andelen er reduceret til 15 procent - resten er Cabernet Sauvignon, og får den en times luft inden en tur i glasset, får man fuld fornøjelse af de seks måneders fadlagring, de mørke frugter og den fine krydrede næse, der kan tilskrives carmenèren. Hvor Tarapacaen kræver en klar stillingtagen for eller imod druen, er 8515 Hoppe del Sur mere fredsommelig og en flot oplevelse i decembermørket.

Skal det være både godt og enkelt, går turen til Føtex. Her får man californiske Beringers Founders Estate Cabernet Sauvignon 2003 på tilbud, og det kan slutte al ævl og genskabe julefreden i de fleste hjem. Ukompliceret solskin på flaske - og stor fornuft til prisen, især hvis man netop har overstået juletræsarrangement nummer 11 - med eller uden børn.