Skybrud vækker boligkøberes kloak-interesse
Vand i kælderen. Skybruddet smadrede mange kældre og biler. Foto: Kristoffer Gravgaard
Boligkøbere har fokus på kloakforholdene, når de leder efter en ny bolig. Det mærker ejendomsmæglerbranchen for tiden.

Det voldsomme skybrud sendte kloakvandt op af dækslerne og ødelagde tusindvis af kældre. Det koster dyrt både på kontoen og fritiden, når der skal ryddes op efter ødelæggelsen.

Den slags gider fremtidige boligkøbere ikke bruge tid på. Hvis kloakforholdene er dårlige, så kan det ekstra fokus på forholdene være udslagsgivende for, om man får solgt sin bolig.

Det siger næsten halvdelen af alle danskere, som analysebureauet Wilke har spurgt for Nyhedsbureauet Newspaq.

Landets ejendomsmæglere mærker boligkøbernes fokus på kloakforholdene.

"Vores mæglere oplever for tiden i nærmest 99 procent af alle samtaler med potentielle købere, at kloakforhold fylder rigtig meget i bevidstheden," siger Uffe Vind, der er kommunikationschef i Danbolig.

Den samme tendens mærkes i en anden af landets største ejendomsmæglerkæder Home.

"Vi oplever aktuelt en svagt stigende interesse for kloakforholdene knyttet til de boliger, der er til salg. Interessen er størst i de dele af landet, der var hårdest ramt af skybruddet i starten af måneden," siger Mads Ellegaard, kommunikationschef i Home, og fortsætter: "man lader altså i et vist omfang sine seneste oplevelser styre, hvilket fokus man har på eksempelvis kloakforholdene."

Når kloakforholdene skal vurderes, så skal en byggesagkyndig ud og vurdere kvaliteten. Sidste års oversvømmelser parret med juli måneds skybrud har øget fokus på mulighederne for vandafledning.

Det mærkes klart Danske Byggesagkyndige, der er en sammenslutning af byggesagkyndige.

"Terrænet betyder meget oven på de vandskader, man har set de seneste år. Det mærker vi helt klart i branchen. Især er folk opmærksomme på, hvordan overfladevand føres væk," siger Brian Fruergaard Larsen, der er bygningssagkyndig i Danske Byggesagkyndige.

Lige nu er der rekordmange boliger til salg.

Undersøgelsen er gennemført i perioden 12 - 18. juli 2011 via internet blandt 503 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år. Usikkerheden er på +-4,37 procent på totaler.

faktaboks

Det store skybrud i juli får mig til at holde ekstra øje med kloakforholdene næste gang jeg skal købe bolig?

Meget enig 14 %

Enig 34 %

Hverken eller 28 %

Uenig 7 %

Meget uenig 6 %

Ved ikke 11 %