Skovler milliarder ind på arbejdsskader

De seneste år har det givet milliard-overskud at forsikre mod arbejdsskader. Virksomheder bør kigge meget mere på prisen, mener ekspert.

Forsikringsselskaberne under ét har de seneste år skovlet milliarder ind på de lovpligtige arbejdsskadeforsikringer.

I 2010 fik de 3,8 milliarder kroner ind, mens de måtte slippe 2,8 milliarder kroner i skadeserstatninger.

Tallene stammer fra forsikringsselskabernes brancheorganisation Forsikring og Pension, der overfor Avisen.dk bekræfter, at tallene er korrekte, men ikke ønsker at kommentere dem.

Forsikringsselskaberne ønsker heller ikke at fortælle, hvorfor overskuddet er så stort på forsikringen. Det skyldes, at den er blevet en del af finanslovsudspillet.

Ny strafafgift
Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) vil nemlig indføre en strafafgift på 13,5 procent af en skadeserstatning. Pengene skal i første omgang betales af forsikringsselskabet og ender i statskassen.

Der er til gengæld ingen tavshed hos aktuar og uvildige forsikringsekspert Jørgen Svendsen.

”Forsikringsselskaberne har tjent rigtigt meget på arbejdsskadeforsikringerne de seneste år,” siger han.

Satte priserne op
Overskuddene har vokset sig store siden der i 2007 kom der nye regler for, hvad der skal til for at få arbejdsskadeerstatning. Det brugte forsikringsselskaberne til at sætte priserne gevaldigt op. 

”Historisk har arbejdsskadeforsikringerne givet dårligt. Det bliver nok brugt lidt som undskyldning nu. ”Kan i huske dengang de gav underskud?,” siger Jørgen Svendsen.

Han mener, at når de store overskud fortsætter, skyldes det at markedet er svært at gennemskue for køberne. Der er nemlig stor forskel på en arbejdsskade og en bule i en bil.

Det er meget kompliceret at regne ud, hvad sandsynligheden er for en arbejdsulykke og hvad den i givet fald vil koste. Samtidig bliver arbejdsulykker ofte meget dyre.

Troede, det blev dyrere
I 2007 vurderede forsikringsselskabernes brancheorganisation Forsikring og Pension, at de nye regler ville få samlede årlige erstatninger derfor vil vokse med 480-650 mio. kr.”

Det skete bare ikke. Udgifter til erstatningerne er faldet lige siden. Forsikringsselskaberne udbetalte en milliard kroner mindre i erstatning i 2010 end de gjorde i 2006.

Forsikring og Pension mente dengang også, at det ville betyde højere priser for forsikringerne mod arbejdsskader. Det fik de til gengæld ret i.

Gyldne år
Kombinationen af prisstigninger og mindre erstatninger har betydet gyldne år for forsikringsselskaberne.

Fra 2007 og frem har de fået 17,6 milliarder ind i præmier på forsikringer mod arbejdsskade, mens de kun har måttet slippe 12,4 milliarder i erstatninger. 

”Specielt i en økonomisk situation, som den vi er i nu, burde de danske virksomheder helt klart kigge mere på det her,” siger Jørgen Svendsen.

Han peger på, at udgifterne til arbejdsskadeforsikring ofte udgør en tredjedel af virksomheders samlede udgifter til forsikring.  

30 procent forskel
At der kan være gode penge at hente på arbejdsskadeforsikringen kender Allan Hansen til. Han er medejer af firmaet Prospector, der yder uvildig forsikringsrådgivning.

"Når vi får selskabers bud på samme virksomhed, kan der sagtens være både 10, 20 og 30 procent i prisforskel," siger Allan Hansen. 

Han understreger dog, at det kræver virksomheden er veldrevet. Hvis virksomheden har en forhistorie med sløseri og mange arbejdsskader ser det anderledes ud.

Generelt oplever han dog, at virksomhederne tager arbejdsskader alvorligt. 

"Der har været meget fokus på skadesforebyggelse. Det har også betydet, at antallet af skader er gået ned," siger Allan Hansen.

Vil meget gerne
Tidligere oplevede Allan Hansen, at forsikringsselskaberne ikke var specielt interesserede i at tegne forsikringer mod arbejdsskader. 

"Nu vil forsikringsselskaberne meget gerne have arbejdsskadedækningen med også. Når man har den attitude, så tjener man jo nok penge på dem," siger han.

faktaboks

I 2010 tilkendte Arbejdsskadestyrelsen erstatninger for 3,7 milliarder kroner.

2,7 milliarder kroner blev udbetalt i forbindelse med arbejdsulykker.

1 milliard kroner var erstatning i forbindelse med erhvervssygdomme.

Kilde: Arbejdsskadestyrelsen