Skød betjenten Jesper Jul i hovedet: Nu er han kendt skyldig
Skuddet ramte Jesper Jul i hovedet. Dagen efter døde han af sine kvæstelser på Rigshospitalet.

En 27-årig mand er skyldig i overlagt drab på den 43-årige politiassistent Jesper Jul den 6. december sidste år.

Det har et enigt nævningeting i Retten i Glostrup fredag afgjort.

- Den tiltalte kom frem bag hundevognen, bevægede sig målrettet hen mod politiassistent Jesper Jul, løftede en pistol og rettede den mod Jesper Juls hoved, hvorefter han uden tøven affyrede et skud, siger retsformanden.

Retten lægger vægt på, at manden trænede intensivt op til nedskydningen af Jesper Jul med gerningsvåbnet i Rødovre Skytteforening, forklarer retsformanden.

Derfor var det et planlagt drab, der blev begået i en indkørsel til politigården i Albertslund.

Aftenen inden nedskydningen af Jesper Jul stjal den 27-årige en kaliber 22-pistol af typen Hammerli 2085 fra skytteforeningen, hvilket han ligeledes er kendt skyldig i.

En mentalundersøgelse, fremlagt af anklager Dorthe Vejsig, viser, at manden hverken var sindssyg på gerningstidspunktet eller påvirket af stoffer. Han lider til gengæld af en personlighedsforstyrrelse.

- Han udviser grov ligegyldighed over for andres følelses. Han er manipulerende og beregnende, og der er manglende evne til at føle skyld, siger Dorthe Vejsig på baggrund af mentalundersøgelsen.

Derfor anbefales i mentalundersøgelsen en forvaringsdom, da han vurderes til at være til varig fare.

Anklagemyndigheden kræver dog i stedet en fængselsstraf på 16 år for forbrydelsen, som anklager Dorthe Vejsig kalder en kynisk og hensynsløs likvidering.

- Hvordan kan det bedst muligt sikres, at den tiltalte, som er enorm farlig, kan blive afskærmet fra samfundet længst muligt? Fængsel i 16 år kan forebygge det krav, siger statsadvokaten i sin procedure.

Mandens forsvarer, Ulrik Sjølin Pedersen, erkender, at der er tale om et groft drab, men fastholder samtidigt, at der ikke skal straffes for at hævne.

Han håber derfor på en fængselsstraf på 14 år, så hans klient efterfølgende kan resocialiseres. Og en fremtidig resocialisering har den tiltalte planer om.

- Jeg har tænkt mig at tage en uddannelse, svarer den 27-årige på forsvarerens spørgsmål om, hvad han vil bruge sin tid bag fængselsmure på.

Strafudmålingen forventes at ske fredag eftermiddag.

/ritzau/