Skattestigning på fem milliarder på plads
Thor Möger har sammen med Socialdemokraterne, Radikale og Enhedslisten fundet de fem milliarder kr., som skatter og afgifter stiger medd næste år. Foto: Thomas Lekfeldt / POLFOTO
Regeringen og Enhedslisten er nået til enighed om, hvor der skal findes fem milliarder i skatte- og afgiftsstigninger

De fem milliarder kroner, som regeringen vil hæve skatter og afgifter med, er faldet på plads.

Det oplyser Skatteministeriet.

Blandt det, der berøres i skatteaftalen, er medarbejderaktier, private sundhedsforsikringer og indbetaling til ratepensioner.

Med den nye aftale vil det ikke længere være muligt at få skattefradrag for private sundhedsforsikringer og medarbejderaktier. Loftet for indbetalinger på ratepensioner bliver desuden rykket fra 100.000 kr. til 55.000 kr.

"Det har været meget vigtigt for regeringen og Enhedslisten at alle bidrager. Derfor skal de rigeste i samfundet også være med til at betale," siger skatteminister Thor Möger Pedersen.

Regeringen og Enhedslisten er ligeledes blevet enige om at indføre ekstra afgift på usunde fødevare og cigaretter, der gennemsnitligt vil stige 3 kroner pr. pakke.

For de usunde fødevarer er der også en række konkrete stigninger på plads. En kasse øl vil stige med seks kroner, og afgiften på is stiger med 2,50 kr. pr. liter.
Chokolade og andet slik pålægges en ekstra afgift på seks kroner pr. kilo og sukkerholdig sodavand stiger med 50 øre pr. liter. Vil du nyde en flaske vin skal du af med 3.50 kr. mere pr. flaske.

Regeringen og Enhedslisten er også blevet enige om opstramninger af reglerne for beskatning af multinationale selskaber, og nye tiltag, der skal mindske andelen af sort arbejde.

"Det at bruge 100 millioner kroner til multinasserjægere, der skal kratte penge ind fra de multinationale selskaber er i høj grad en mærkesag for Enhedslisten og kommer hele samfundet til gode," siger skatteordfører Frank Aaen.

Enhedslisten afviser, at aftalen rammer de svageste i samfundet, der er den gruppe af danskere, der spiser mest usundt, drikker mest alkohol og ryger mest.

Multimedieskatten er som forventet blevet afløst af en ny skat på fri telefon på 2.500 kr. Den såkaldte ægtefællerabat fra multimedieskatten, vil dog forblive uændret.

"Vi har afskaffet multimedieskatten til glæde for hundredetusinder af danskere, der ikke længere skal beskattes af deres arbejdsredskaber," siger skatteminister Thor Möger Pedersen om skatten, hvor der blev opkrævet penge for medarbejderbetalt telefon eller computer.

Fra 2013 vil der desuden blive indført en afgift for husstandsomdelte reklamer.

"Jeg vil godt sige, at det er en uhyrlig mængde reklamer, som stoppes i folks postkasser. Det skal vi have stoppet og det kommer også miljøet til gode," siger Frank Aaen.

Skatteministeren erkender, at det bliver dyrere at være dansker på mange områder.

"Det er rigtigt at alle skal bidrage mere, hvis vi skal sikre, at alle får en uddannelse, alle får et job og de fattige hjælpes ud af fattigdommen. Det har vi været ærlige om fra starten," siger Thor Möger Pedersen.

I sidste øjeblik opstod der knaster i forhandlingerne, der trak ud, så fremlæggelsen blev udskudt med en halv time.