Skattereform kan holde kloge hoveder hjemme
- En ophævelse af skattefriheden for forskere og andre vidensarbejdere, der arbejder i udlandet i en periode, vil afholde en del vidensarbejdere fra at søge ud, mener formand for Dansk Magisterforening Ingrid Stage. Foto: Colourbox
Kommende skatteregler risikerer at bremse ny viden fra udlandet, frygter Dansk Industri og fagforeninger.

Bliver skattereformen vedtaget som planlagt, kan den betyde, at færre kloge danske hoveder vil tage til udlandet og hente ny viden. Sådan lyder advarslen fra både de højtuddannedes fagforening og erhvervslivet i Politiken onsdag.

I reformen, som regeringen har forhandlet på plads med Venstre og Konservative, er der lagt op til at fjerne ligningslovens paragraf 33 a.

Den paragraf gør det i dag muligt for danskere, der arbejder i udlandet i mere end seks måneder, at slippe for dansk beskatning. I stedet betaler de udenlandsk skat af deres løn, men det vil reformen stoppe.

- En ophævelse af skattefriheden for forskere og andre vidensarbejdere, der arbejder i udlandet i en periode, vil afholde en del vidensarbejdere fra at søge ud, konkluderer formand for Dansk Magisterforening Ingrid Stage til Politiken.

Ud fra nye tal fra Danmarks Statistik beskrev Politiken i sidste uge, hvordan andelen af gruppen af forskeruddannede, der er udvandret fra Danmark, er faldet fra 3,8 procent i 1997 til 1,3 procent i slutningen af 2011.

De nye tal vakte også opsigt hos Dansk Erhverv, der mener, at færre højtuddannede danskere i udlandet betyder, at vi går glip af vækst, ny viden og nye talenter. Den bebudede ændring af ligningsloven styrker bekymringen.

- Det er en bremse på den internationale mobilitet, og det vil bare forstærke problemet, siger organisationens forskningspolitiske chef, Jannik Schack Linnemann, til Politiken.

Også Dansk Industri forudser, at der vil være færre, der fremover søger uden for den danske grænse, hvis den bebudede ændring bliver en realitet.

Desuden peger organisationen på de danske nødhjælpsorganisationer, som bliver ramt af ændringen, når udsendte medarbejdere skal begynde at betale dansk skat af deres løn.

I Læger uden Grænser kalder direktør Michael Gylling Nielsen skattereformen for "en bombe under det humanitære arbejde".

Formålet med forslaget er 260 millioner ekstra kroner i skatteindtægt.