Skat: Svindlere skal også betale skat

Skat udsteder skattekort til personer, der ikke har en arbejdstilladelse. Venstre vil samkøre registre fra Skat og Udlændingeservice.
Skat udsteder skattekort til personer, der ikke har en arbejdstilladelse, og det vækker undren i flere brancheorganisationer.
Skat udsteder skattekort til personer, der ikke har en arbejdstilladelse, og det vækker undren i flere brancheorganisationer. Foto: www.colourbox.com

Det er bedre, at illegale udlændinge i Danmark betaler skat, end at de arbejder sort.

Sådan lyder det fra Skat, efter at en række arbejdsgiverorganisationer har kritiseret Skat for at udstede skattekort til personer, der ikke har en arbejdstilladelse. Venstre vil have samkøring af registre.

Dansk Erhverv og Horesta mener, at virksomheder vildledes til at ansætte udlændinge uden arbejdstilladelse, fordi de har et gyldigt skattekort. Efterfølgende får firmaerne en bøde for at have illegal arbejdskraft, selvom de handlede i god tro.

I Skat mener man, at der er tale om det bedste af to onder.

"Det er trods alt at foretrække, at der betales skat, selv om der er tale om ulovlig beskæftigelse, end hvis der er tale om såvel illegal som sort beskæftigelse," skriver kontorchef i Skat, Henrik Kähler, i en mail til Newspaq.

Han understreger, at det er Skats opgave at sikre, at skattebetaling finder sted i overensstemmelse med reglerne.

"Adgangen til at få udstedt skattekort må prioriteres højt for så vidt, der i modsat fald tilskyndes til sort arbejde," skriver han.

I hotel- og restaurationsbranchens brancheforening, Horesta, forstår man ikke, at udlændinge kan få udstedt skattekort - uden arbejdstilladelse.

"De har jo ikke noget at bruge det til," siger formand Jens Zimmer Christensen.

I Dansk Erhverv bakker man op om kritikken. Virksomhederne skal koncentrere sig om at ansatte folk, ikke at tjekke papirer, lyder det.

"Vi så rigtig gerne, at myndighederne koordinerer oplysninger, så Skat ikke udsteder gyldigt skattekort medmindre, folk har arbejdstilladelse," siger chefkonsulent Marianne Andersen.

Ventres skatteordfører Mads Rørvig vil ligeledes have Skat og udlændingemyndighederne til at samkøre deres registre.

"Hvis en person får en indkomst fra en arbejdsgiver og vedkommende ikke har lov til at arbejde, så skal der blikke en rød lampe et eller andet sted. Det kan man sagtens lave," siger Mads Rørvig.

Han vil nu tage sagen op med skatteministeren.

"Vi samkører registre på kryds og tværs. Datatilsynet skal selvfølgelig høres, om det er inden for gældende lovgivning, men det kan jeg ikke forestille mig, at det ikke er," siger Mads Rørvig.

Indtil et sådan system er stablet på benene, opfordrer Skat alle arbejdsgivere til at tjekke, om udlændinge har papirerne i orden, inden de ansætter.

"Skattekortet gælder ikke som hverken opholds- eller arbejdstilladelse," understreger Henrik Kähler.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.