Skaf dig af med gælden, før du køber nyt
Er lommerne tomme og tallene på kontoen rød. Så skal du gøre noget ved det nu, for dårligere tider kan være på vej. Foto: Colourbox
Har du stort minus på kontoen, må du lade andre om at sparke gang i opsvinget med en forbrugsfest, advarer økonom.

Vi hører det igen og igen; det hele bliver bedre, hvis vi bare får gang i forbruget. Men du skal måske lige kigge din økonomi efter i kanterne, før du går på storindkøb, for er du en af dem, der har stor gæld, så er det smart for både dig selv og samfundet, hvis du betaler lidt af på den først. Det siger lektor i økonomi på Institut for Finansiering på CBS, Jens Lunde.

"Dem, der er stærkt forgældet, har meget god grund til at passe på. Det er ikke en god idé at købe en ny bil og sige; "nåh, jeg lan søreme ikke få et lån, så nu leaser jeg den i stedet for," siger Jens Lunde.

Årsagen er, at Danmark er et af de lande i verden, der har den største gæld hos privatpersoner, blandt andet har Danmark et højt antal af teknisk insolvente. Derfor er det en god idé at ruste sig til fremtiden, hvis gælden ligger i den højere ende. For der er ikke meget der tyder på, at vi kan forbruge os ud af de trange tider, siger Jens Lunde.

"I øjeblikket hører man fra mange forskellige sider, at det er en god idé at øge privatforbruget og sætte gang i økonomien den vej rundt. Samtidig vil vi gerne have, at eksporten går i vejret, mens de lande, vi vil eksportere til, får dårligere og dårligere økonomi, så der er ikke rigtig noget, der ser optimistisk ud," siger Jens Lunde, der siger at meget tyder på, at Danmark kan løbe ind i en recession. Sker det, kan man riskiere, at blive fyret eller løbe ind i andre ubehageligheder, der kan vælte en privatøkonomi med masser af gæld.

Han hæfter sig ved, at banker og realkreditinstitutter har hævet gebyrerne, så det bliver dyrere at have lån. Der findes dog stadig mange danskere, der blot ligger inde med lidt klatgæld, og de kan sagtens låne nogle flere penge, hvis der mangler lidt til vinterferien.