Singler mest i farezonen for sygdomme
Har du ikke en partner, så er du i risikozonen for flere sygdomme, viser forskning. Foto: Colourbox
Sundhedskampagner retter sig ofte mod par, men det er singlerne, som er mest udsat, viser forskning. Ingen ved dog hvorfor.

Er du en fraskilt mand mellem 55 og 64 år, så burde du måske tage en tur til lægen.

Gruppen af singlemænd har nemlig dobbelt så stor sandsynlighed for hjerneblødninger i forhold til mænd i parforhold, skriver Politiken.

"Groft sagt klarer de, der bor sammen med andre, sig bedst i de fleste undersøgelser. Statistikken kan bare ikke forklare, hvorfor det er sådan," siger forskningsleder Knud Juel fra Statens Institut for Folkesundhed til Politiken.

Det gælder dog ikke kun hjerneblødninger. Andre sygdomme såsom Diabetes 2 har også en markant større risiko for at ramme singler.

Læge og professor ved Aarhus Universitet, Anneli Sandbæk, fastslår, at tendensen også er tydelig på tværs af sociale forhold.

"Det ikke at have en samlever er en risikofaktor. Selv når du ser på grupper med en høj uddannelse og god økonomi, slår det igennem. Men der er ikke meget forskning i, hvorfor det forholder sig sådan," siger hun til Politiken.

Årsagen kan ifølge chefpsykolog Svend Aage Madsen fra Rigshospitalet være, at partneren giver dig et spark bagi, når du skranter.

"Bor du sammen med en, er der nogen at have en dialog om livsstil med. Har du det dårligt, er der nogen, der siger: Gå nu til lægen. Det gør en kæmpe forskel," siger han.

Kilde: Politiken