Sigtelse: Luskede telefonbedragere snød godtroende kvinder

Krimi
Otte personer er torsdag blevet anholdt af politiets specialgruppe SEØ i en sag, der drejer sig om omfattende telefonbedrageri mod især midaldrende og ældre kvinder. Samtidig har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi anholdt fire andre for samme type kriminalitet. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
I alt 12 er anholdt for at bedrage ældre kvinder. Man skal aldrig udlevere NemID, advarer politiet.

Bedrageri mod især midaldrende og ældre kvinder er kernen i to politiaktioner, som har fundet sted torsdag, og hvor i alt 12 personer er blevet anholdt.

Otte af anholdelserne har politiets efterforskningsgruppe Særlig Efterforskning Øst stået for.

De otte sigtes for at have svindlet ved at udgive sig for at være fra Nets eller banker, når de ringede til godtroende ofre.

På den måde har de fået udleveret NemID og andre personlige oplysninger, som blev brugt til at tømme forskellige konti.

Politiet oplyser, at gerningsmændene har forsøgt at skabe en stresset situation. De hævder, at de hurtigst muligt skal bruge oplysningerne til at stoppe uautoriserede hævninger.

Politiet ønsker ikke oplyse, hvor mange penge der er blevet bedraget for.

Men vicepolitiinspektør Torben Henriksen kalder omfanget for "temmelig stort".

- I min afdeling beskæftiger vi os med hård kriminalitet. De fleste har set lidt af hvert, men de bliver alligevel meget indignerede over det her, siger han til Ritzau.

Ofrene har lagt penge til side og sparet, men pengene forsvinder i løbet af fem eller ti minutter.

Hverken Nets eller bankerne ville nogensinde bruge den fremgangsmåde, understreger Torben Henriksen og tilføjer, at man aldrig skal udlevere sit NemID til andre.

- Vi kan ikke efterforske os helt ud af det her problem, så vi kigger også meget på det forebyggende arbejde. Men vi når ikke ud i alle hjørner. Der findes også en gruppe mennesker, der ikke helt er på hjemmebane i den digitale verden.

- Der handler det om, at pårørende, naboer, venner eller andre lige tager snakken med den ældre og understreger, at de skal lægge røret på, hvis de får et lignende opkald.

De otte personer bliver fredag fremstillet i et grundlovsforhør i København. Det er uvist, hvordan de forholder sig til sigtelsen.

Særlig Efterforskning Øst er en af politiets to særlige enheder, der bekæmper organiseret kriminalitet. Enheden dækker Sjælland, mens Særlig Efterforskning Vest tager sig af Jylland og Fyn.

Fire andre unge - tre fra Næstved og en fra Taastrup - er i øvrigt torsdag også blevet anholdt for at have bedraget en stribe ældre kvinder, som blev kontaktet enten på telefon eller via e-mail.

Denne sag efterforskes af Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Også her er ofrene blevet lokket til at udlevere for eksempel deres NemID. Det samlede beløb er på over 100.000 kroner. De fire undgår dog et krav om varetægtsfængsling, oplyser politikommissær Carsten Høj Hansen.

/ritzau/

Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet