Efter nyt ønske om sundhedstjek af syge ledige: Nu skal minister grilles
Avisen.dk har været i kontakt med beskæftigelsesministeriet. Troels Lund Poulsen (V) har ikke kommentarer, men henviser til et svar givet i juni måned omkring lovligheden i tiltaget. (Foto: Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix/arkiv)
"Tingene skrider lidt, hvis vi ikke har større tillid til sundhedsvæsenet", siger SF's Kirsten Normann Andersen. Hun kalder nu ministeren i samråd om sundhedstjek af ledige i Skive Kommune.

SF kalder nu beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd om de meget omstridte sundhedstjek af ledige borgere i Skive Kommune.

Det skal han, efter at finansminister Kristian Jensen (V) i et interview med TV Midtvest fortalte, at han vil tage fat i Troels Lund Poulsen med henblik på at ændre loven, så Skive Kommune igen kan lave sundhedstjek af ledige borgere.

Ordningen havde succes på Sprogcenter Skive, hvor sygefraværet blev nedbragt. Efterfølgende ville kommunen udvide ordningen til også at omfatte kontanthjælpsmodtagere i praktik eller aktivering.

I januar 2018 ophørte ordningen, da der blev sået tvivl om lovligheden.

Siden da er sygefraværet på sprogskolen steget fra 21-22 procent til mellem 30-35 procent. Og på optrænings- og afklaringsstedet BOMI er 48 procent af kontanthjælpsmodtagerne dagligt fraværende, skriver Skive Folkeblad.

"Jeg synes, de signaler, regeringen sender om sygefraværet, er ret ubehagelige", siger SF's Kirsten Normann Andersen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mistænkeliggørelse af alle

Det er SF's sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen, der har kaldt ministeren i samråd. Hun er enig i, at fraværstallene i kommunen er høje, men efterspørger, at man istedet forsøger at sætte sig ind i baggrunden for det høje sygefravær.

Ifølge hende bærer en sygeplejerskeordning nemlig alt for meget præg af mistænkeliggørelse overfor kommunens borgere. 

- Ordningen vil omfatte mange borgere - også dem, der ikke snyder. Hvis nogle snyder på vægten, må man gå til dem, og ikke trække regler nedover hovedet på alle borgere. Det gør kun, at folk mister tilliden til systemet, og det er krænkende at blive udsat for noget, der bunder i en mistanke, siger Kirsten Normann Andersen til Avisen.dk.

Hun henviser til, at det allerede i dag er muligt for arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner at indhente lægeerklæringer, hvis man har mistanke om usædvanligt sygefravær. 

- Tingene skrider lidt, hvis vi ikke har større tillid til sundhedsvæsenet. Jeg foretrækker, at det er autoriseret personale, der tager stilling til, om folk er for syge til sit arbejde eller uddannelse.

- Jeg har ikke noget imod, at skoler eller arbejdspladser beder om en lægeerklæring på første sygedag, hvis man har en mistanke. Det er bare afgørende, at dem, der undersøger, hører til i sundhedsvæsenet og ikke er ansat i beskæftigelsesforvaltningen, siger Kirsten Normann Andersen.

Regeringen mangler tillid

Kirsten Normann Andersen mener, at regeringen i den seneste tid har lavet flere udmeldinger, der udviser manglende tillid til borgerne.

Hun henviser blandt andet til innovationsminister Sophie Løhde, der kaldte det "uforklarligt", at sygefraværet ifølge en ny rapport er højere i det offentlige end i det private. En udmelding, der senere fik eksperter til i Politiken at beskylde regeringen for vildledning.

- Jeg synes, de signaler, regeringen sender om sygefraværet, er ret ubehagelige. De sender et signal om, at nogle pjækker eller er dovne:

- Jeg får næsten det indtryk, at regeringen har bestemt sig for, at de økonomiske udfordringer i den offentlige sektor kan løses alene ved at pege på sygefraværet. Held og lykke, siger jeg bare, for det er forsøgt mange gange, siger Kirsten Normann Andersen.

Avisen.dk har været i kontakt med beskæftigelsesministeriet. Troels Lund Poulsen (V) har ikke kommentarer, men henviser til et svar givet i juni måned omkring lovligheden i tiltaget.

via Listen To News