Sensationelt valg for tysk Piratparti

Piratpartiet anklages for at være et satireparti, men alligevel har næsten ni procent af Berlins indbyggere stemt på det.
Piratpartiet har fået massiv opbakning fra vælgerne i Berlin. Den alternative piratplakat er set i Prenzlauer Berg i Berlin.
Piratpartiet har fået massiv opbakning fra vælgerne i Berlin. Den alternative piratplakat er set i Prenzlauer Berg i Berlin. Foto: Maria Bendix Olsen

Ja tak til politikere, der kæmper for bl.a. gratis trådløst internet, gratis offentlig transport, liberalisering af cannabis og fri piratkopiering.

Det sagde næsten ni procent af Berlins stemmeberettigede indbyggere ved søndagens delstatsvalg, så byen i dag er vågnet op til en ny politisk virkelighed.

Det tyske piratparti, der slet og ret hedder Die Piratenpartei, er nemlig valgt ind med overraskende mange stemmer, så partiet nu - for første gang - får plads i delstatsparlamentet i Berlin.

Den tyske avis kårer partiets fremgang som den største valgoverraskelse, eftersom partiet ifølge optællingerne har fået 8,9 procent af stemmerne. Spærregrænsen er ved fem procent.

Også et af partiets frontkæmpere, Andrew Baum, er overrasket.

"Jeg er paf," siger han ifølge bild.de.

Det er fem år siden, at en gruppe svenskere stiftede det første piratparti, og siden har det politiske koncept bredt sig til en række lande, heriblandt Tyskland. Også herhjemme er der et piratparti, som dog ikke fik nogle pladser i Folketinget ved torsdagens valg.

På det danske piratpartis hjemmeside debatteres det tyske delstatsvalg også.

"Jeg glæder mig især over, at det lykkedes at få mange sofavælgere op, valgdeltagelsen steg fra 58 til 60 procent, og de første analyser viser, at piraterne støvsugede netop denne gruppe," skriver brugeren danebod..

Kilde: Bild.de

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.