Seksuel chikane fra kolleger og chefer har størst konsekvens
Seksuel chikane fra chefer og kolleger har størst konsekvenser for den enkelte ansatte. Foto: Shutterstock/ Ritzau Scanpix
Seksuel chikane har alvorlige konsekvenser for den, det går ud over, og det er uagtet, om det kommer fra chefer, kolleger, kunder eller patienter. Dog har seksuel chikane fra chefer og kolleger størst konsekvenser.

Et nyt studie fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at den seksuelle chikane kan have alvorlige konsekvenser for det psykiske helbred, og det er uanset, om det bliver begået af en klient, en patient, en chef eller en kollega. Dog har sexchikane fra chefer og kolleger større konsekvenser, end hvis det bliver udført af patienter og klienter. Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

- Studiet viser, at medarbejdere, der har været udsat for seksuel chikane, i højere grad har depressive symptomer, end medarbejdere, der ikke har, forklarer Ida Elisabeth Huitfeldt Madsen, der er seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, til Avisen.dk.

Guide: Sådan tackler du sexchikane på jobbet

Hun forklarer dog yderligere, at undersøgelsen af omfanget af den seksuelle chikane og forekomsten af depressive symptomer er foretaget samtidig, og derfor påviser det ikke, at den seksuelle chikane i alle tilfældene har været skyld i de øgede depressive symptomer.

Seksuel chikane fra ledere eller kolleger er værst

Studiet viser, at selvom der er sammenhæng mellem seksuel chikane og udvikling af depressive symptomer, så har medarbejdere, der har været udsat for seksuel chikane fra en leder eller en kollega, øget udvikling af depressive symptomer. Der er altså større konsekvenser ved at have været udsat for det af en leder eller en kollega.

Det har lektor ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet Mille Mortensen en mulig forklaring på.

- Når ansatte bliver udsat for krænkende handlinger af ledere og kolleger, som vi er afhængige af et tilhørsforhold til, rammer det hårdt, fordi de er en del af den ansattes arbejdsfællesskab og derfor vanskeligt at komme væk fra, siger Mille Mortensen til Avisen.dk.

Man har altså brug for at høre til i et arbejdsfællesskab, og mange kan være bange for at blive ekskluderet fra fællesskabet, hvis man prøver at gøre op med et problem, som andre ikke oplever som et problem.

Hvis man bliver udsat for seksuel chikane fra en patient, kunde eller borger på anden vis, er der slet ikke den samme afhængighed af at have en god relation, fordi man ofte forholdsvist hurtigt skilles igen, forklarer Mille Mortensen.

Det handler om en kulturændring

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og ligestillingsminister Karen Ellemann (V) bebudede i starten af året, at seksuel chikane ville være højt på listen over problematikker, der skulle findes en løsning på i år.

Troels Lund Poulsen har i et skriftligt svar til Avisen.dk fastslået, at seksuel chikane er et kulturelt problem på arbejdspladser, som har alvorlige konsekvenser.

- Der er ingen tvivl om, at det har store konsekvenser for alle dem, der bliver udsat for sexchikane. Det gælder lige meget, hvem der udøver den. Men når det viser sig, at det har ekstra store konsekvenser, når der er tale om sexchikane udøvet af en kollega eller chef, så understreger det, at det i høj grad handler om at tage fat i den kultur, der er på den enkelte arbejdsplads. Der har både ledere og ansatte et fælles ansvar, som vi skal blive langt bedre til at tage alvorligt, skriver Troels Lund Poulsen.

Han mener også, at det er en sag med politiske løsninger. Det er blandt andet at sætte større fokus på, at seksuel chikane er forbudt i ligebehandlingsloven og hæve godtgørelserne i sager om seksuel chikane.