Utryghed ved p-piller årsag til tusindvis af aborter om året
Nyt studie peger på utryghed som en årsag til, at mange kvinder på p-piller alligevel bliver gravide og skal igennem en abort. Foto: Lpphoto/Shutterstock
Hvert år får 3.000 kvinder, der skulle være på p-piller, en abort. Et nyt studie viser, at utryghed ved pillerne kan være årsag.

I Danmark foretages op mod 3.000 provokerede aborter om året på kvinder, der faktisk er på p-piller. Man har hidtil antaget, at den uønskede graviditet skyldtes glemsomhed med at tage pillerne.

Et nyt studie foretaget af tidligere professor ved Københavns Universitet og farmaceut Claus Møldrup viser, at utryghed blandt kvinder ved at tage p-piller er en del af forklaringen på, at pillerne ikke bliver taget som anvist - og dermed ender tusindvis af danske kvinder med at få foretaget en abort.

- Utrygheden, der er tale om her, tror jeg, handler om manglende konkret viden. Jeg tror, at den utryghed afspejler, at man som bruger af p-piller har mange kilder til sin information. Man får noget at vide, når man er hos lægen. Man hører noget hos familie og venner, og der  florerer en masse information på sociale medier, forklarer Claus Møldrup til Avisen.dk.

Studiet er foretaget blandt 7.500 kvinder, hvoraf 81 procent svarede, at de tager p-pillerne som anvist. Af den resterende femtedel oplever 58 procent af kvinderne bivirkninger, og 35 procent er direkte utrygge ved at tage p-pillerne.

- Jeg tror, at p-piller meget hurtigt bliver en samlet betegnelse for alle typer prævention, og det kan blive en udfordring for de præparater, der har mindre hormon i sig og færre bivirkninger. Nogle af dem er faktisk ikke lige så farlige som andre, og det ved man måske ikke, når man sidder og læser om det. Der er også mange andre hormonelle præparater, der er langt mere risikofyldte end p-piller.

Det er alment kendt, at p-piller øger risikoen for blodprop, kræft og depression. Ifølge Claus Møldrup er der risici forbundet med al slags medicin, og p-piller er blevet udviklet over tid, så der er færre risici forbundet med dem.

- Mange af de historier, jeg sidder og læser om, er relateret til tidligere generationer af de her lægemidler. Derfor får nyere generationer med færre bivirkninger stadig det her prædikat på sig som værende farligt. Det skaber selvfølgelig utryghed ved en ung, der lige er begyndt at tage sin medicin, siger Claus Møldrup.

Ikke bekymrende tal

Ifølge Øjvind Lidegaard, der er professor i gynækologi og obstetrik på Rigshospitalet, er det ikke foruroligende højt, at der er 3.000 provokerede aborter om året blandt danske p-pillebrugere.

- 40.000 kvinder tager hver dag sådan et produkt, og så er der 3.000 af dem, der bliver gravide. Cirka én procent af p-pillebrugere bliver gravide, og det passer jo meget godt med de her tal, siger han til Avisen.dk.

Hvis man gerne vil sørge for, at færre bliver ufrivilligt gravide, mener Øjvind Lidegaard, at det handler om at oplyse mere om, hvordan man tager p-pillerne ordentligt, og hvis brugerne ikke kan det, må de bruge en anden form for hormonprævention, som ikke kræver indtagelsen af en daglig tablet.

Derudover pointerer Øjvind Lidegaard, at det er naturligt, at der er forbundet en vis grad af utryghed ved produkt, når der bliver publiceret risici ved.

- Danske kvinder er ikke mere utrygge, end at vi har verdens største brugerandel af p-piller, siger han.

Dialog med brugerne

Selvom antallet af provokerede aborter blandt p-pillebrugere ikke er bekymrende højt, mener Claus Møldrup stadigvæk, at det er vigtigt at få italesat denne utryghed med de kvinder, der oplever den.

- Når læger udskriver ny medicin og genudskriver en recept, er det vigtigt, at der bliver spurgt ind til trygheden. Det er ikke nødvendigvis noget, man lige får spurgt om, når man får en ny recept, siger han.