Se hvor meget mere din mande-kollega tjener
Der er ikke meget at smile af for de fleste af landets kvinder, hvis de sammenligner lønsedlen med mandlige kollegers. Foto: Colourbox
Der er langtfra ligeløn mellem mænd og kvinder, viser nye tal fra HK. Over en bred kam tjener mænd mere - alene fordi de er mænd.

Selvom ligeløn har været talt om og kæmpet for i årevis, så er der fortsat store forskelle på mænds og kvinders lønsedler. Og den eneste umiddelbare forskel, der kan spores er: Køn.

Det giver simpelthen bedre at være mand. Det viser nye beregninger fra HK Danmark.

Trods fuldstændig ens kvalifikationer får mænd mere i løn end deres kvindelige kolleger.

"Mange arbejdsgivere og arbejdsgiverforeninger påstår, at vi ikke har et ligelønsproblem i Danmark. Og mange politikere påstår, at de ikke har nok dokumentation for, at mange kvinder udsættes for uligeløn. Nu viser vi dem sort på hvidt, hvor stort problemet er," siger Mette Kindberg, næstformand i HK.

Den største lønforskel finder man hos administrerende direktører, hvor kvinder hver måned får 8.133 kroner mindre i løn. Men også i et traditionelt kvindefag som eksempelvis pædagogjobbet tjener mænd mere.

"Generelt tjener kvinder 17,7 procent mindre end mænd. Men vores ligelønsberegner har inden for en lang række arbejdsfunktioner trukket de lønforskelle fra, som kan forklares. Og så står vi med de rå tal, der ikke kan forklares med andet end forskelsbehandling," siger næstformanden i HK.

HK har lavet en ligelønsberegner, hvor man kan se lønforskellen på en lang række job. Prøv, om du har ligeløn: HER.

Havde en kvinde skrevet denne artikel, havde hun fået 25 kroner mindre i timen for det end sin mandlige kollega.

I et enkelt fag er det dog en fordel at være kvinde. Kvindelige bankansatte, der har kundebetjening ved kassen, tjener tre kroner mere i timen end mændene, viser ligelønsberegneren.

Kilde: HK Danmark.