Samuelsen: Danmark skal tage ansvar i en mere usikker verden

Rusland, brexit og USA har gjort verden mere usikker. Derfor skal Danmark tage ansvar, siger Samuelsen.
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har onsdag fremlagt regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi. Den sætter fem hovedudfordringer for Danmark de kommende år: Migration, ustabilitet og terrorisme. Sikkerhed i Danmarks nærområde. Brexit og EU's fremtid. Globaliseringens muligheder. Arktis.
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har onsdag fremlagt regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi. Den sætter fem hovedudfordringer for Danmark de kommende år: Migration, ustabilitet og terrorisme. Sikkerhed i Danmarks nærområde. Brexit og EU's fremtid. Globaliseringens muligheder. Arktis. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix

Den nye og usikre verdensorden sætter scenen for regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi.

En strategi, som udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) onsdag morgen præsenterer på et pressemøde sammen med minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V).

- Verden er blevet mere usikker med blandt andet Ruslands aggressive kurs, brexit og USA's nye kurs på flere emner. Derfor skal Danmark tage ansvar, siger ministeren.

Tilmeld dig gratis vores nyhedsbrev for flere nyheder.

- Det foreslår regeringen, at vi gør ved for eksempel at øge forsvarsudgifterne. Men også ved at modgå russisk cyberkrigsførelse og gøre en større indsats i nærområderne.

- Vi styrker også indsatsen med at forhandle et godt resultat hjem for Danmark i brexitforhandlingerne. Og så bruger vi flere kræfter på at gøre Danmark skarpe til at gribe globaliseringens økonomiske muligheder.

Den nye strategi sætter fem hovedudfordringer for Danmark de kommende år: Migration, ustabilitet og terrorisme. Sikkerhed i Danmarks nærområde. Brexit og EU's fremtid. Globaliseringens muligheder. Arktis.

- Verden ser meget anderledes ud end for tre-fire år siden. Ja, faktisk end bare for et år siden. På mange områder er livet blevet bedre for mange, men der er også mange ting, der går i den forkerte retning:

- Frihed og frihandel er under pres. Migrationsstrømme truer Europas stabilitet, autoritære kræfter får øget styrke, og der bliver stillet spørgsmålstegn ved det internationale samarbejde, siger Samuelsen.

Som led i den nye udenrigs- og sikkerhedspolitik vil regeringen sætte fart på udsendelse af afviste asylansøgere og kriminelle udlændinge.

Der afsættes 75 millioner kroner til at sende afviste asylansøgere hjem ved at "fremme frivillig udrejse".

- Regeringen er klar til at bruge udviklingspolitikken aktivt til at styrke tilbagesendelse af afviste asylansøgere efter noget-for-noget princippet, siger Ulla Tørnæs.

- Samarbejder et land om at hjemtage afviste asylansøgere, er vi klar til at styrke samarbejdet. I den omvendte situation, hvor et land ikke samarbejder, vil det også have konsekvenser.

Strategien er udarbejdet af regeringen, som vil holde forskellige debatarrangementer i Folketinget og en redegørelsesdebat i efteråret.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.