Sagsbehandlere drukner i sager
Landets socialrådgivere har alt for mange sager, viser en ny undersøgelse fra deres fagforening. Foto: Colourbox
Kommunernes sagsbehandlere har op til 60 sager af gangen om børnevold, incest og meget andet, der skal behandles. Det går ud over borgerne.

Bunker af sager om børnefamilier, handicappede voksne og børn, psykiske syge og ledige hober sig op på socialrådgivernes kontorer.

På fem ud af seks hovedområder er antallet af sager på socialrådgivernes skrivebord langt over det maksimum, som socialrådgivernes fagforening anbefaler, og som en række kommuner bruger i tilrettelæggelsen af arbejdet.

Det viser en spritny undersøgelse fra Dansk Socialrådgiverforening, som Newspaq har fået indsigt i.

Eksempelvis har socialrådgiverne i gennemsnit 17 procent flere børnesager, end anbefalet.

"Det dækker over, at nogle af vores medlemmer sidder med over 60 sager, hvor vi siger, at 30-35 sager må være maksimum for familiesager. Og i de sager må der højest være børn i 45 af sagerne. Det er ikke i orden," siger formand Bettina Post til Newspaq.

Når sagstallet er for højt, giver det dårligere servicering af borgerne og stress hos de socialrådgivere, der blandt andet skal løse sager om misbrug af børn - som for eksempel i Brønderslevsagen, hvor børn blev systematisk mishandlet i årevis.

Børnene og familierne får for det første hjælpen for sent. Og de får ofte ikke den hjælp, der rammer plet i forhold til deres problemer. For socialrådgiverne har ikke tid nok til at lære dem at kende, lyder det.

"Vi rammer ved siden af tit. Og for socialrådgiverne er der konstant en arbejdsbelastning, som ligger ud over, at man kan gå tilfreds hjem og sige, at man nåede det, man skulle," siger Bettina Post.

Hun efterlyser en politisk vilje til at afprøve nedsatte sagstal ude i kommunerne, så det kan blive dokumenteret, hvilken betydning det har for kvaliteten i sagsbehandlingen.

"Vi foreslår, at man laver et forsøg i for eksempel fem kommuner, hvor man ser på, om ikke vi har ret i, at det er fornuftigt. Vi har beskrevet det hele, så det er lige til at gå til," siger Bettina Post.

Men Kommunernes Landsforening, KL, afviser forslaget om forsøgskommuner.

"For mig er det afgørende, at vi har fokus på resultaterne for børnene. Når vi de mål, vi har sat op? Og får børnene det bedre? Det er vigtigere, end hvor mange sager vi kan tælle," skriver formanden for KL's Børne- og Kulturudvalg, Jane Findahl (SF), i en mail til Newspaq.

"I stedet for at lave forsøg med antallet af sager, synes jeg, vi skulle samle gode eksempler på, hvordan sagsbehandlerne arbejder systematisk med børnesagerne," fortsætter hun.

På børne- og familieområdet er det ofte voldsomme sager med mistanker om vold og seksuelt misbrug af børn. Og det er er noget, der kan give socialrådgiverne søvnløse nætter, fortæller Bettina Post.

"Jeg kender en garvet socialrådgiver på familieområdet, som siger: "Jeg kan godt leve med, at nogle sager er akutte. Men når alt er akut-akut, så kan jeg ikke mere". Det er tungt at gå med, så hun sagde sit job op," fortæller Bettina Post.

Dansk Socialrådgiverforening understreger, at det ikke er i alle kommuner, at sagstallene er for høje. Og inden for sygedagpengesager ligger antallet af sager på rådgivernes borde på lige præcis det antal, som foreningen anbefaler.

127 tillidsrepræsentanter har svaret på undersøgelsen, der er udsendt til 295. Det giver en svarprocent på 43.