Sagsbehandler til Tonny efter frygtelige krigsoplevelser: 'Har du ikke bare ADHD?'
Tonny Rasmussen var udsendt som mekaniker i Forsvaret syv gange: Tre gange i Kroatien i 90’erne, en gang i Bosnien, to gange i Kosovo og senest i Irak i 2005, hvor billedet er taget. (Foto: Foto: Privatfoto)
En førende speciallæge var sikker på, at Tonny Rasmussen havde PTSD efter syv udsendelser til krigszoner. Men Ankestyrelsen underkendte diagnosen.

Først overlever du traumatiske oplevelser som udsendt i en krigszone. Så får du PTSD og får at vide af en speciallæge, at du vil være skadet for livet. Og så bliver den diagnose underkendt, så du ikke kan få erstatning.

Jeg kender mange veteraner, som ikke har ressourcerne til at tage kampen op og gå i medierne. De har aldrig fået deres erstatning.

Den tur oplever mange veteraner at skulle igennem, skriver Ugebrevet A4.

En af dem er 47-årige Tonny Rasmussen, som har været udsendt som mekaniker i Forsvaret ikke mindre end syv gange: Tre gange i Kroatien i 90’erne, en gang i Bosnien, to gange i Kosovo og senest i Irak i 2005.

- Vi var med ude og køre med tropperne og oplevede i Kroatien ofte bombeangreb og beskydninger. På et tidspunkt kørte jeg med to soldater, som var blevet voldsomt sårede af en granateksplosion, og som jeg forsøgte at give førstehjælp på vejen. Begge de to døde senere af deres kvæstelser. Der går ikke en dag, uden at jeg tænker tilbage på det, fortæller Tonny Rasmussen til Avisen.dk.

"Har du ikke bare ADHD?"

Da han kom hjem fra Irak, udviklede han PTSD, post traumatisk stress syndrom, som giver ham humørsvingninger, søvnproblemer og flash backs til krigsoplevelserne.

Som mange andre PTSD-ramte veteraner gik Tonny Rasmussen længe med sine symptomer ubehandlede, men i 2007 fik han et sammenbrud og blev indlagt på psykiatrisk skadestue efter et selvmordsforsøg.

Herefter fik han diagnosen PTSD af en speciallæge på Rigshospitalet, men Ankestyrelsen underkendte diagnosen.

- Jeg sad der hos en sagsbehandler efter syv udsendelser til krigszoner og med en lægeerklæring på, at jeg har PTSD, og blev så spurgt om jeg mon var sikker på, at jeg ikke bare havde ADHD. Det føltes sgu lidt underligt, siger han.

Tonny Rasmussen tog med hjælp fra advokat Mads Pramming sagen i retten, samtidig med at han fortalte sin historie i flere medier. Efter syv års tovtrækkeri fik han medhold i, at han har PTSD i så svær grad, at det har skadet hans arbejdsevne.

Mistede hjem og venner

I dag har Tonny Rasmussen fået tilkendt førtidspension. Men de mange år med usikkerhed om hans diagnose har haft store konsekvenser.

- Jeg var syv år på sygedagpenge. Jeg kunne ikke betale min husleje og var hjemløs i tre måneder. Og så mistede jeg rigtig mange af mine kammerater i Forsvaret, da jeg stod offentligt frem, siger han.

Ugebrevet A4 kunne fredag fortælle, hvordan mange veteraner får afvist deres ansøgninger om erstatning, fordi Ankestyrelsen ikke vil anerkende deres PTSD, selvom flere læger står bag vurderingen.

Ankestyrelsen skriver til Ugebrevet A4, at en række symptomer skal være opfyldt, før det ifølge WHO er muligt at stille diagnosen PTSD.

- Arbejdsskademyndighederne er ikke bundet af diagnoser fra en speciallæge. Det gælder også en diagnose fra en psykiatrisk speciallæge. Myndighederne vurderer selv sagen ud fra de foreliggende oplysninger, oplyser ankechef Lone Strömgren.

Det gør Tonny Rasmussen vred.

- Det kan ikke være rigtigt, at man skal gå den vej for at få anerkendt den PTSD, som dygtige speciallæger vurderer, at man har. Jeg kender mange veteraner, som ikke har ressourcerne til at tage kampen op og gå i medierne. De har aldrig fået deres erstatning, siger han til Avisen.dk.

via Listen To News