Sådan skal du ikke rense dine ører
Dette er altså ikke den rette måde at rense dine ører på Scanpix
Ind imellem skal ørerne altså renses, med mindre du har lyst til at gå rundt med gul voks hængende ud af dem, men vatpinde er ikke vejen frem.

Den letteste måde at fjerne ørevoks på er at stikke en vatpind i øret, rode lidt rundt og vups så er det ude. Og væk skal det. Det er jo ikke specielt kønt med gul ørevoks i øregangen, men du skal altså passe på med din brug af vatpinde, skriver womenshealthmag.com.

LÆS OGSÅ: Er du træt? Så nemt bliver du frisk

Det er doktor Ana Kim, direktør for den otologiske afdeling på New Yorks øjne- og øreambulatorium på Mount Sinai, helt enig i. Hun siger, at hvis du vil behandle dine ører godt, så er det sidste du skal gøre at proppe bomuld i dem.

Dine ører kan godt selv

Hun støttes op af doktor Maria Suurna, der forklarer, at dit øre er en lille maskine i selv. Ørerne er bygget til selv at skubbe ørevoks ud gennem øregangen, og de vil dermed rense sig selv.

Når du stikker en vatpind ind i øret, så forstyrrer du den naturlige proces, og du kan faktisk være skyld i, at dit ører producerer endnu mere voks end nødvendig.

Samtidig risikerer du at skubbe ørevokset længere ind, så det sætter sig fast, og du skaber en blokade. Gør du det, skal du til lægen og have det fjernet.

LÆS OGSÅ: Så meget påvirker mænd dig

Med det i mente, så skal du altså bruge vatpindene varsomt, og samtidig ikke begynde at opfinde andre hjemmelavede metoder til at fjerne ørevoks. Doktor Ana Kim fortæller, at hun har oplevet folk, der har fjernet ørevoks med hårnåle, skyllet store mængder vand i øret eller sågar forsøgt at brænde det gule voks ud, og det skal du på ingen måde forsøge dig med.

LÆS OGSÅ: Alt dette kan din køkkensvamp også bruges til

Er dine øre sunde og raske, kan du fugte din ørekanal med en lille dråbe mineral olie:

- Det er som at putte lotion på din hud, siger doktor Ana Kim.

Og ellers kan du tage en vaskeklud og fjerne det synlige ørevoks – ikke noget med at proppe noget ind i øret, pointerer doktoren igen.