Sådan bevæger oversvømmelserne sig
Vandstanden i Kerteminde er så høj, at den næsten når ind i byen. Foto: Michael Bager / POLFOTO
Aabenraa havn er blevet oversvømmet, mens vandstanden har toppet de fleste steder.

Et sjældent højt højvande truer med at skabe oversvømmelser i det sydlige Danmark.

Højvandet bevæger sig fra øst mod vest, forklarer TV 2-meteorolog Jens Ringgaard Christiansen.

"Lige i øjeblikket ligger det omkring maksimum, hvis man kigger på Lolland og Falster og den østligste del af Fyn. Det er tiltagende ved den vestlige del af Fyn og den sydøstvendte kyst af Jylland," siger han til Newspaq.

Vandet er stigende i Lillebælt og det sydfynske øhav og vil ikke nå sit højeste niveau før ved 14-tiden fredag eftermiddag, hvorefter det vil begynde at falde igen.

Jens Ringgaard Christiansen forudser, at vandstanden vil stige op til halvanden meter over det normale, hvilket kan give problemer for havneområder og kyststrækninger.

I Aabenraa er vandet allerede steget over havnekajen, fortæller beredskabschef Preben Christensen fra Aabenraa til Newspaq.

"Vi er gået i gang med trin to, og det vil sige, at vi har lagt spærringer ud på vejen," siger Preben Christensen, som vurderer, at det er muligt at kontrollere vandet, der indtil videre fylder et areal svarende til en fodboldbane.

"En af de naboer, som ligger lige op til vejen, var lidt nervøs, for hun havde en fryser stående i en garage, og hun havde et kældervindue, der gik ned til strømforsyningen, så det har vi lagt sandsække over, så vi undgår, at hun får vand i de rum," siger Preben Christensen til Newspaq.