VORES VALG Så var det Løkkes tur til at afbryde
Under den forrige debat på TV2, var Helle Thorning-Schmidt den ivrige afbrydere. Her til aften var det Løkkes tur til at lade munden løbe ind i sin modstanders taletid. Foto: Ditte Valente / POLFOTO
Næstsidste duel inden valget viste trætte, men indædte statsministerkandidater.

Han var helt klart ovenpå i forrige duel; rolig, balanceret og drillende. I aftenens duel har Lars Løkke Rasmussen knap så meget smil på. Han ser træt og tirret ud. Helle Thorning-Schmidt er ligeledes mærket af valgkampen. Men dog mere smilende denne søndag aften, hvor Danmarks Radio lagde æter til endnu en duel mellem de to statsministerkandidater.

"Hvis alle i den offentlige sektor arbejdede en time mere om ugen, havde vi 25.000 for mange offentlige ansatte," hævder Lars Løkke Rasmussen

Han er i gang med sin yndlingsdisciplin: Hån af Helles 12 minutter. Men på et abstraktionsniveau, hvor det er mere end svært at finde ud af, hvem der egentlig har ret.

I aften har Løkke vanskeligt ved at holde disciplinen at være en god og kontrolleret statsmand. Da duellen er færdig, er regnestykket hurtigt gjort op. Løkke har afbrudt Thorning 20 gange, Thorning har afbrudt ham 10 gange. Men Løkke bruger dog konsekvent fortsat fortsat vendingen "nu afbryder du igen."

Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt kaster et hav af tal på bordet. Hele tiden. Rigtig mange tal. Faktisk nok lidt for mange tal, hvis man skal forstå det hele.

"I har haft 10 år til det, Lars." Sådan lyder Helle Thornings-Schmidts modtræk til Lars Løkke Rasmussens remse om 12 minutter. De gentager hver sine linjer ganske mange gange gennem hele debatten. God instrueret.

"Det er på din vagt, Lars, at sharialovgivningen er blevet indført mange steder i Danmark," Helle Thorning-Schmidt er blevet tvunget til at tage ejerskab til udlændingekortet. For det har Villy Søvndal spillet på banen, og så må reddes, hvad reddes kan. Helle Thorning-Schmidt anvender udlændingekortet som springbræt til at lime Venstre godt og grundigt fast til Dansk Folkeparti. I hvert fald når det angår udlændinge.

"Jeg må meget have mig frabedt, at du står og referer en artikel i Jyllands-Posten på den måde, som du gjorde før."

Nu er Løkke tirret. Og hæver stemmen. Mens Helle smiler. Og nikker lidt overbærende.

"Jeg kunne meget godt lide den gang, vi havde Anders Fogh." Det er hendes nye drilleri, som hun anvendte to gange i seneste duel med Løkke. Men som tilsyneladende godt tåler en gentagelse.

"Jeg tror, at den udlændingepolitik, som Venstre og Konservative gerne ville føre, vil kunne føres inde på midten, men det må I ikke for Dansk Folkeparti," siger hun. Det får Løkkes mundvige til at sætte kursen et par grader stik syd.

Helle Thorning-Schmidt garanterer, at Danmark fortsat vil stå skulder-mod-skulder med USA, hvis hun bliver statsminister.

"Ja, det gør vi helt sikkert," lyder det helt præcist.

"Det glæder mig da overmåde meget, de synspunkter Helle Thorning-Schmidt kommer med her," replicerer Lars Løkke Rasmussen. Og gnider efterfølgende salt i såret med det faktum, at Thorning skal føre udenrigspolitik på mandaterne fra Enhedslisten og SF. Sidstnævnte var i færd med at gå enegang i Europa i Palæstina-spørgsmålet tidligere på ugen.

Splittelse. Det er åbenbart den dirk, der skal åbne for nederlaget i fjendens lejr her fire dage inden valget. Løkke banker løs på forskellene i udlændingepolitikken mellem oppositionspartierne. Thorning udstiller et splittet VKO, hvor Konservative og DF ikke længer er på kollisionskurs. For de er for længe siden braget ind i hinanden. Og samarbejdet de to partier i mellem er sunket.

"Vi har rigtige penge, vi har ikke 12-minutters-penge." God remse. Den har Løkke lært godt. Og han bruger den flittigt.

"Jeg synes, det er fair nok, at du synes, skattelettelser er vejen til at gøre Danmark mere konkurrencedygtig." Ikke helt så mundret og kort som Løkkes, men til gengæld åbner den muligheder for Thorning til at improvisere over temaet. Mange gange.

I dag er Lars Løkke Rasmussen atter ivrig. Han har gennemskrevet en gul seddel med masser af tal og fine pointer. Og nu forlader han sin talepult for at gå over til kombattanten Helle og forærer hende sedlen. Men hun bevarer roen. Og det gør hun i det hele taget ganske godt gennem hele duellen. Løkke vandt på TV2, mens Thorning tog sejren søndag aften på DR1.