S: Vestagers bankskat-idé er spændende

Socialdemokraterne er positive over for idéen om en europæisk bankskat, der beskatter driften. Men Tobin-skatten er ikke død.
En skat på bankdrift løser ikke problemet med spekulation i finansbranchen, mener Socialdemokraterne.
En skat på bankdrift løser ikke problemet med spekulation i finansbranchen, mener Socialdemokraterne. Foto: Colourbox.dk

Banker skal beskattes efter lønudgifter og ikke efter antallet af aktiehandler.

Det forslår økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), der dermed har fundet et alternativ til den omdiskuterede Tobin-skat, som man frygter vil hæmme vækst og beskæftigelse i Europa.

Hos regeringspartneren Socialdemokraterne er man glad for Vestagers udspil, som man kalder "spændende". Men det løser ikke problemet med kortsigtet spekulation.

"Vi har to udfordringer. Vi skal sikre en regulering af den finansielle sektor, så man ikke får en gentagelse af finanskrakket. Desuden skal vi sikre, at den finansielle sektor bidrager med flere penge i statskassen. Alle muligheder, der bidrager til de to mål, er velkomne," siger EU-ordfører Jens Joel (S) til Newspaq.

Vestager er imod Tobin-skat i EU, fordi den vil få handlen med værdipapirer til at flytte andre steder hen. I stedet foreslår hun en europæisk finansiel aktivitetsskat (FAT), der beskatter bankernes drift.

Helt konkret svarer FAT til den lønsumsafgift på bankerne, som allerede findes i Danmark.

Ifølge Socialdemokraterne er det ikke et spørgsmål om enten den ene eller den anden skat.

"De to skatter er ikke fuldgyldige erstatninger for hinanden. Vi vil meget nødigt have, at aktivitet flytter ud af Europa. Der er lønsumsbeskatningen mere robust, men Tobin-skatten har andre elementer, der gør, at sektoren ikke bliver så spekulativ," siger Jens Joel.

En europæisk FAT-skat på fem procent vil ifølge EU-Kommissionen indbringe op til 225 milliarder kroner.

I Venstre mener man, at FAT-skatten er bedre end Tobin-skatten, men det mener Liberal Alliance ikke.

"Man kan da godt diskutere, hvilken type skat, der er mindst skadelig og koster færrest arbejdspladser. Men det ville være bedre helt at lade være med at opfinde nye skatter. Enhver ny skat på det her område er en dårlig skat, for enhver ny skat på finanssektoren vil gøre det dyrere for borgere og virksomheder at skaffe kapital til investeringer, som skaber vækst og arbejdspladser," siger Liberal Alliances skatteordfører, Ole Birk Olesen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.