S-profil: Klippekort skal redde nedslidte
Det skal være aktive år på arbejdsmarkedet, som afgør, hvornår man kan trække sig tilbage, mener S-folketingskandidat. Colurbox
Det skal være aktive år på arbejdsmarkedet, som afgør, hvornår man kan trække sig tilbage, mener Peter Hummelgaard, S-folketingskandidat. På den måde kan man tage hensyn til lønmodtagere i hårde fysiske job, som er kommet tidligt i arbejde.

S-folketingskandidat Peter Hummelgaard går til valg på at indføre en ordning, hvor lønmodtagere optjener ret til at træde tilbage fra arbejdsmarkedet afhængig af, hvor mange år de har været aktive på arbejdsmarkedet.

Han peger på, at tilbagetrækningsreformen fra 2010 slet ikke var tænkt igennem og overhovedet ikke passer ikke til det danske arbejdsmarked.

Den efterlader mennesker med hårde fysiske job i en situation, hvor de må give op, længe før de når pensionsalderen, mener S-folketingskandidaten.

Meningsdannere fjernt fra virkeligheden

- Det skal være aktive arbejdsår og ikke alder, der skal afgøre, hvornår man kan trække sig tilbage. Om det skal være 35 eller 40 år, som berettiger til tilbagetrækning, vil jeg lade være op til diskussion, siger Peter Hummelgaard.

Det er folk med lange uddannelser, der typisk først er kommet ud på arbejdsmarkedet i 27-28 års alderen, som i de seneste 20 år har styret meningsdannelsen af, hvornår vi skal trække os tilbage, påpeger han.

- Man har overset den virkelighed, der gælder for store dele af befolkningen. For eksempel den murer på 51, som I har talt med, og som er kommet ud på arbejdsmarkedet som 16-årig og har arbejdet hårdt lige siden. Han og mange andre, der er kommet lige fra folkeskolen og ud på arbejdsmarkedet ER nedslidte, siger Peter Hummelgaard.

Læs interview med murer Henrik Jacobsen

Erstatning var nul og niks

Derfor forstår han godt, at så mange i Avisen.dk’s undersøgelse udtrykker frygt for de sidste 10 år på arbejdsmarkedet.

S-folketingskandidaten er åben over for, at ordningen suppleres med lægelige vurderinger af den fysiske og psykiske nedslidning.

- Det vigtigste er, at der bliver taget hånd om lønmodtagere i hårde, fysiske job. Den seniorførtidspension, som blev lanceret som et plaster på såret, har vist sig at være nul og niks. Og det vidste man godt allerede dengang, siger Peter Hummelgaard.