S-ordfører kommer Mette F. til undsætning: Fuldstændig forfejlet kritik
Intentionen med førtidspensionsreformen har aldrig været at genere syge borgere, slår S-ordfører Leif Lahn Jensen fast. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix/arkiv
Intentionen med førtidspensionsreformen har aldrig været at genere syge borgere, slår S-ordfører Leif Lahn Jensen fast. Han forstår ikke tidligere S-ministers kritik af Mette Frederiksen.

Den tidligere S-minister Torben Lund er forkert på den, når han skriver, at intentionen med førtidspensionsreformen var at begrænse antallet af førtidspensioner til et absolut minimum.

Det mener Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, der dermed tager sin partiformand i forsvar.

- Det er en fuldstændig forfejlet kritik. Da vi lavede reformen i 2013, var det vores hensigt at bringe flere jobparate unge fra førtidspension i job, siger han til Avisen.dk.

Torben Lund giver i et læserbrev i dagbladet Information en gedigen øretæve til Mette Frederiksen og Københavns beskæftigelsesborgmester, Anna Mee Allerslev (R), fordi han mener, at de to politikere om nogen er bannerførere for reformen, der sender mange syge borgere ud i utilsigtede arbejdsprøvninger og ressourceforløb.

Aldrig været intentionen

Torben Lund skriver således, at han håber, at folk vil huske dem for deres ’omsorgssvigt’ og ’kynisme’, som han mener, de har lagt for dagen.

Leif Lahn Jensen (S) har ikke lyst til at kommentere den personlige kritik, men siger i stedet, at forligskredsen af partier bag den forkætrede reform er parate til at lave den om.

- Det har slet ikke været intentionen fra start af, at syge borgere ikke skulle have en førtidspension. Selvfølgelig skal de det. Og de skal heller ikke igennem umenneskelige arbejdsprøvninger, og vi skal heller ikke byde syge borgere, at de skal i sengepraktik, siger Leif Lahn Jensen.

Klar med nye tiltag

Forligskredsen bag reformen, der tæller regeringen, S, R og SF, forsøgte i foråret at ændre ressourceforløbene ved at sende en skrivelse ud til landets kommuner. Den havde til hensigt at indskærpe intentionen med reformen og forsøge at ensarte kommunernes fortolkning af den.

Det havde dog ikke den store effekt, fordi kommunerne ikke var juridisk forpligtede til at følge skrivelsen.

Men Leif Lahn Jensen er sammen med forligskredsen klar til nye tiltag.

- Hvis lovgivningen er for stram, skal vi selvfølgelig kigge på det, slår han fast.

Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Anna Mee Allerslev.