VORES VALG

S lukker øjnene for 12 minutters undertal

Vi skal arbejde tolv minutter mere, siger Socialdemokraterne, som ikke vil forholde sig til flertallet for efterlønsforringelser.
Socialdemokraterne giver ikke op. Alle skal arbejde 12 minutter mere, selvom flertallet af danskerne støtter partier, der vil forringe efterlønnen.
Socialdemokraterne giver ikke op. Alle skal arbejde 12 minutter mere, selvom flertallet af danskerne støtter partier, der vil forringe efterlønnen. Foto: Colourbox.dk

12 minutter skal vinde over forringelser af efterlønnen.

Sådan lyder meldingen fra Socialdemokraternes næstformand, Nick Hækkerup, selvom danskerne torsdag gav et klart flertal til partierne bag tilbagetrækningsreformen.

"Vi har stadig en ambition om at teste, om der er et flertal for tilbagetrækningsreformen, og vi synes stadig, at 12 minutter er den bedste vej at gå. Det er den game plan, som vi har," siger Nick Hækkerup til Newspaq på dagen, hvor Socialdemokraterne allerede er begyndt på forhandlinger med SF og De Radikale om en køreplan for en ny regering.

Socialdemokraternes tur til de 12 minutter bliver dog op ad bakke, hvis ikke umuligt, mener Jørgen Goul Andersen, professor i statskundskab ved Aalborg Universitet. Han ser et scenarie, hvor trepartsforhandlingerne, som skal finde de 12 minutter, løber ud i sandet.

"Efterlønsreformen bliver vedtaget, og så er der besparelser der. Det letter presset for at finde besparelser andre steder, og så kan trepartsforhandlinger løbe ud i sandet, eller måske endda helt blive opgivet på forhånd," siger Jørgen Goul Andersen til Newspaq.

Samme holdning har formanden for pædagogernes fagforening, BUPL, Henning Pedersen.

"Jeg vil stadig gerne være med til at drøfte, hvordan vi kan øge det samlede arbejdsudbud, men så bliver det fleksible løsninger og ikke de 12 minutter," siger Henning Pedersen til Newspaq.

Fleksible løsninger er ifølge formanden flere på fuldtid og bedre arbejdsmiljø, så de ældre har lyst til at arbejde længere.

Socialdemokraterne forsikrer dog, at der, uanset flertal eller ej, kommer nye initiativer på bordet.

"Vi sætter os sammen med SF og De Radikale og prøver over det kommende stykke tid, og det kan blive lang tid, at få snedkereret et regeringsgrundlag på plads, og der kommer til at være betydelige arbejdsmarkedsinitiativer også," siger Nick Hækkerup uden at ville konkretisere, hvad initiativerne er.

Helle Thorning-Schmidt (S) har tidligere sagt, at lønmodtagerne ikke skal straffes to gange. Det betyder, at der ikke både kan være forringelser af efterlønnen og længere arbejdsuge til danskerne. Begge tiltag giver 15 milliarder ekstra i statskassen i 2020.

Samme holdning er der selvfølgelig hos pædagogerne.

"Vi kan ikke gå ud og sige til vores medlemmer, at de skal arbejde mere. De 12 minutter mere holder ikke, hvis der ikke er mulighed for at gå på efterløn," siger Henning Pedersen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.