S ikke længere arbejderens parti
Både Venstre og Dansk Folkeparti tiltrækker flere arbejder-vælgere end Socialdemokraterne gør. Foto: Jacob Ehrbahn / POLFOTO
DF og V tiltrækker flere arbejdervælgere end Socialdemokraterne. Hver tredje arbejdervælger har vendt S ryggen.

Socialdemokratiets position som arbejderparti er alvorligt udfordret.

Siden folketingsvalget har hver tredje af Socialdemokratiets arbejdervælgere vendt partiet ryggen, og nu tiltrækker Venstre og Dansk Folkeparti flere arbejdere end Socialdemokraterne.

Ved valget sidste år var S det parti, som flest arbejdere stemte på. Men nu er Socialdemokratiet kun landets tredjestørste arbejderparti.

I stedet har Venstre overtaget rollen som arbejdernes foretrukne parti, og også Dansk Folkeparti har overhalet S i kampen om arbejdernes gunst.

Det viser en opgørelse, som professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har lavet for netavisen Altinget.dk på baggrund af mere end 45.000 Gallup-interviews fra sidste folketingsvalg og frem til sommerferien.

- Helle Thorning-Schmidt er efter min mening en statsminister, som udstråler en meget elitær holdning. Og det tror jeg slet ikke, at den almindelige arbejder kan identificere sig med, siger Pia Kjærsgaard, Dansk Folkepartis afgående formand, til Altinget.dk.

Politisk kommentator Erik Meier Carlsen peger på udlændingepolitikken som en væsentlig årsag til udviklingen. Dertil kommer, at Socialdemokratiet ifølge ham befinder sig i en decideret identitetskrise.

- S er i krise af mange årsager. Men en stor del kan forklares med det identitetstab, at partiet ikke længere fremstår som et rendyrket arbejderparti, som arbejderne kan identificere sig med, siger Erik Meier Carlsen.

Hos Socialdemokratiet ærgrer politisk ordfører Magnus Heunicke sig over udviklingen.

- Vi er et parti, der er rundet af arbejderbevægelsen. Derfor er det her meget vigtigt for os. Men vi må erkende, at vi ikke har været gode nok til at forklare, hvorfor det har været nødvendigt med alle de reformer, som vi har gennemført det seneste år, siger han.