Lige nu S: Grundlag for grænsekontrol er galimatias
Justitsminister Lars Barfoed (K) har lavet en 'grundig jurisisk vurdering' af den nye grænsekontrol - tilsyneladende uden at skrive den ned. Foto: www.larsbarfoed.dk
Finansudvalgets oppositionsmedlemmer er langt fra tilfreds med Justitsministerens udredning af planerne om grænsekontrol.

Selv dagens ekstraordinært lange samråd på tre timer kunne ikke få Finansudvalget til at godkende en bevilling til den intensivering af grænsekontrollen, som blev vedtaget som en del af 2020-planen.

Både Socialdemokratiet og SF har ellers udtrykt opbakning til dele forslaget.

Problemet er dog, at Finansudvalget stadig ikke føler sig sikre på, at hele planen om øgede grænsekontrol er i overensstemmelse med Schengen-aftalen.

"Vi blev givet det indtryk af Justitsministeren, at der rent faktisk fandtes en grundig juridisk vurdering af det her spørgsmål, men da vi bad ham sende den vurdering til os sagde han, at i det omfang at der var noget på skrift, så kunne han sende det over," siger Morten Bødskov, Finansordfører i Socialdemokratiet og medlem af Finansudvalget.

Under morgenens samråd kaldte han de modvisende oplysninger om den juridiske vurdering for 'fuldkommen galimatias'.

Den juridiske vurdering skal blandt andet laves på baggrund af en Skatteministeriets revidering af det trusselsbillede, der gør en øget grænsekontrol nødvendig.

Under samrådet kom det frem, at Skatteministerens revidering af trusselsbilledet endnu ikke foreligger.

"Jeg synes, det havde været mere relevant at revidere trusselsbilledet og så beslutte, hvilke tiltag, der ville være relevante. Her har man gjort det omvendte af politiske grunde," siger Morten Østergaard, finansordfører for De Radikale og ligeledes medlem af Finansudvalget.

"Man har valgt tiltagene, og så prøver man nu med vold og magt at finde et trusselbillede, der kan passe på de metoder, man har valgt. Det er da den omvendte verden," siger han.

Den juridiske vurdering af de nye tiltag ved de danske grænser er vigtig - især i dialogen med Europakommissionen, der har udtrykt stor bekymring ved de danske kontrolplaner.

"Som det fremgår af aftalen, så vil vi overholde Schengen-reglerne og også reglerne om den frie bevægelighed. Og vores vurdering er, at det gør aftalen også," siger Skatteminister Peter Christenden (V).

Skatteministeren understreger, at Kommissionen ikke endnu har afvist, at den danske grænsekontrol kan gennemføres, som den ser ud nu.