Een mand kan forhindre grænsekontrol

Flertallet til en øget grænsekontrol vakler, efter oppositionen har truet med at flytte forslaget til Salen, hvor Per Ørum har sidste ord.
De "fire tykke toldere i Kruså," som Villy Søvndal talte om til SF's landsmøde, bliver måske slet ikke virkelighed alligevel.
De "fire tykke toldere i Kruså," som Villy Søvndal talte om til SF's landsmøde, bliver måske slet ikke virkelighed alligevel. Foto: Carsten Andreasen / POLFOTO

Det startede som et simpelt krav fra Dansk Folkeparti, men nu er der gået kompliceret, politisk strategi i spørgsmålet om øget grænsekontrol.

Egentlig lå det fast, at forslaget ville blive forhandlet på plads fredag, men nu ser det ud til, at oppositionen stikker en kæp i regeringens hjul.

Det skriver politiken.dk.

Oppositionen kan nemlig sabotere aftalen ved at kræve, at forhandlingerne bliver flyttet fra Finansudvalget til Folketingssalen. Her sidder kristendemokraten Per Ørum Jørgensen, og han kan blive den famøse tunge på vægtskålen - det 90. mandat.

Og ham kan regeringen ikke nødvendigvis regne med.

"Jeg er meget skeptisk over for, at der mangler en skriftlig, juridisk vurdering af grænsekontrollen. Regeringen kan ikke bare regne med, at jeg støtter deres forslag," siger han til avisen.

At oppositionen muligvis lykkes med sin plan skyldes, at heller ikke Liberal Alliance falder på knæ over regeringens og Dansk Folkepartis planer om at øge kontrollen ved de danske grænser.

"Liberal Alliance stemmer for oppositionens forslag. Hele ideen om grænsekontrol er udelukket symbolpolitik og spild af offentlige midler, der giver Fru Jensen en falsk tryghed," siger politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøl til Politiken.

Den samlede opposition er bekymret, fordi forholdene omkring behovet for og virkningen ved en skærpet grænsekontrol ikke er afdækket på tilfredsstillende vis.

Men selvom regeringens flertal vakler, gør Dansk Folkepartis Peter Skaarup det ikke.

"Jeg tager gerne endnu en diskussion om grænsekontrol i Folketingssalen, men jeg er ikke nervøs. Grænsekontrollen skal nok blive til noget. Jeg er sikker på, at regeringen nok skal sørge for, at det parlamentariske flertal er på plads," lyder det selvsikkert fra retsordføreren.

Kilde: Politiken.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.